Bananowo-malinowe lody w tempurze Mickey Rottena
Składniki:
- 1 litr oleju do smażenia
- 100 g mix mąki do tempury
- 50 g maki pszennej
- 2 dojrzałe banany
- 150 g konfitury malinowej
Banany obieramy, kroimy na kawałki i zamrażamy. W małym robocie kuchennym łączymy ze sobą zamrożone banany i konfiturę. Miksujemy na gładką masę i mrozimy nieznacznie – około 15-20 minut. Formujemy kulki lodowe i przekładamy je do zamrażalnika tak aby się ze sobą nie stykały -tym razem na co najmniej 3-4 godziny. Jeżeli nie będą wystarczająco zamrożone, podczas smażenia lody nam się rozpłyną zanim tempura zdąży się zarumienić. Mąkę typu tempura łączymy z lodowatą wodą i kieliszkiem wódki do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Każdą kulkę lodową obtaczamy w pszennej mące a następnie nabijamy na długi patyczek lub cienki nóż i dokładnie pokrywamy tempurą. Smażymy w oleju nagrzanym do 180 stopni około minuty.Konfitura malinowa:
- 500 g malin
- 120 g xilitolu bądź 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki pektynMieszamy ze sobą wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Włoskie pączki bombolloni z podwójnym nadzieniem Magdaleny Święciaszek
Składniki: na ok. 25 pączków
- 550 g mąki pszennej (najlepiej pół na pół uniwersalna i chlebowa)
- 70 g cukru
- 100 g masła
- po 125 ml mleka pełnotłustego i wody
- 3 jaja „zerówki”
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- cytryna
- 1 łyżka spirytusu
- 6 jaj
- 450 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 40 g mąko pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 330 g słoik konfitury z owoców dzikiej róży
- woda różana
- smalec lub olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- 100 g drobnego cukru1. Nastawiamy ciasto drożdżowe. Odważamy wszystkie sypkie i płynne składniki. Mąkę przesiewamy. Mleko z wodą delikatnie podgrzewamy: to ważne, żeby nie było gorące. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru odjętą z odważonej ilości. Łączymy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki, odjęte z przygotowanej uprzednio ilości. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. W tym czasie drożdże powinny „ruszyć”.
2. Zaczyn łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami, poza masłem i wyrabiamy. Tłuszcz roztapiamy na wolnym ogniu i dodajemy partiami do ciasta, gdy to będzie już elastyczne. Gładkie i jędrne ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1.5-2h w ciepłym miejscu.
3. Gdy ciasto dojrzewa, zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Na początek creme patissiere. Wybijamy jajka. Żółtka ubijamy z cukrem i ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii „na biało”. 150 ml mleka łączymy z mąką i łączymy z żółtkami. Pozostałą ilość mleka doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając rózgą, wlewamy kogel mogel i gotujemy do zgęstnienia kremu. Uważaj, żeby nie zrobiła się jajecznica! Zestawiamy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, przykładając ją do powierzchni kremu, aby nie zrobił się kożuch. Studzimy i chłodzimy.
4. Robimy nadzienie różane. Wyławiamy owoce dzikiej róży z syropu i miksujemy z 1 i pół łyżeczki wody różanej. Nadzienie numer dwa gotowe!
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1.5 cm i wykrawamy placki o średnicy 7cm. Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy krążki podwoją objętość, smażymy na rozgrzanym do 175-180 stopni tłuszczu, po 2.5 minuty z każdej strony. Wykałaczka wetknięta w środek powinna być sucha.
6. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym, a gdy lekko przestygną, nadziewamy ze szprycy do połowy jednym i dopełniamy drugim nadzieniem. Ostudzone obtaczamy w drobnym cukrze. Zjadamy dwie, bądź cztery porcje. Zawsze parzyście.
Zdrowe pączki kokosowe z lucuma na dobry humor Marii Przybyszewskiej
- 6 jaj
- 60 g miodu
- 60 g oleju kokos
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 100 g maki kokos
- 1 łyżka lucumy * (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
Łaczymy jaja z miodem, ubijamy. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Ubijamy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy makę z proszkiem i szczyptą soli.
Pieczemy 15 min w 180 c najlepiej w formie do donutów. Opcjonalnie możemy dodać bakalie lub pokryć czekoladową polewą.
* Wytwarzana z całego owocu peruwiańskiej lucumy, ususzonej w niskiej temperaturze i zmielonej. Ta substancja słodząca o niskim indeksie glikemicznym zawiera wiele składników odżywczych: beta-karoten, żelazo, witaminę B3, wapń i białko. Żółta sproszkowana lucuma ma niezwykły smak podobny do syropu klonowego.