Składniki:
- 4 średniego kalafiora
- 3 chlebki arabskie
- łyżeczka oleju kokosowego virgen
- 60 ml soku z limonki
- 4 łyżki stołowe ogórka, oczyszczonego z nasion i pokrojonego w drobną kostkę
- 1/3 chili oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę
- 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
- 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w ósemki
kokosowe :
- 50 ml soku z limonki
- 60 ml mleka kokosowego
- 1/3 chili oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę
- 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej kolendry
- sól do smaku
kardamon, sok marchwiowy i pomarańcz :
- 50 ml soku z limonki
- 120 ml soku z marchwi
- roztarte w moździerzu nasiona 2 kapsułek kardamonu
- 1 cm startego imbiru
- sól do smaku
Mieszamy osobno składniki trzech marynat. Kalafiora dzielimy pomiędzy 3 miseczki i każą zalewamy inną marynatą. Pozwalamy zamarynować się około 30 minut. W tym czasie smarujemy arabskie chlebki olejem kokosowym i opiekamy pod grillem lub w piecu. Ceviche podajemy razem z nimi.