Redakcja

Ceviche z kalafiora w trzech marynatach

Dziś w powietrzu wiosna, za oknami słońce, w duszy gra już maj, nic dziwnego, że  Mickey Rotten podaje nam letnie danie. Kalafior w formie ceviche w trzech odsłonach. Tygrysim mleczku, kokosowym (tak podobno marynowali ryby azjatyccy marynarze) oraz pomarańczowo-marchwiowym z dodatkiem kardamonu. Co za rozmaitości smaków! Jedząc błogo odpływamy myślami w tropikalne wysypy. Ahoj!

– 9/03/2015 –

Składniki:

  • 4 średniego kalafiora
  • 3 chlebki arabskie
  • łyżeczka oleju kokosowego virgen
tygrysie mleczko :
  • 60 ml soku z limonki
  • 4 łyżki stołowe ogórka, oczyszczonego z nasion i pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/3 chili oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w ósemki

 

kokosowe :

  • 50 ml soku z limonki
  • 60 ml mleka kokosowego
  • 1/3 chili oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę
  • 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej kolendry
  • sól do smaku

kardamon, sok marchwiowy i pomarańcz :

  • 50 ml soku z limonki
  • 120 ml soku z marchwi
  • roztarte w moździerzu nasiona 2 kapsułek kardamonu
  • 1 cm startego imbiru
  • sól do smaku
Kalafiora myjemy, odcinamy twarde części głąba i szatkujemy na cienkie plastry bądź dzielimy na malutkie różyczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i blanszujemy około jednej minuty. Hartujemy kalafiora w lodowatej wodzie i porządnie odsączamy na sicie.
Mieszamy osobno składniki trzech marynat. Kalafiora dzielimy pomiędzy 3 miseczki i każą zalewamy inną marynatą. Pozwalamy zamarynować się około 30 minut. W tym czasie smarujemy arabskie chlebki olejem kokosowym i opiekamy pod grillem lub w piecu. Ceviche podajemy razem z nimi.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA.




comments powered by Disqus