JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA, WYDARZENIA

Co jadał i pijał Chopin


 
 
 
Z okazji 205. urodzin kompozytora warszawska restauracja mieszcząca się w gmachu Muzeum Chopina zaserwowała nam specjalne gastronomiczno-muzyczne menu. Urodziny Chopina sprzyjają spojrzeniu na postać muzycznego geniusza od niespodziewanej strony. Na przykład jego smakoszostwa – tego co jadał i pijał. To pomijany dotąd, drobny, ale smakowity aspekt jego biografii. Sam Chopin zostawił na ten temat niewiele wzmianek, ale na podstawie świadectw przyjaciół i źródeł historycznych możemy w przybliżeniu zrekonstruować jego „smakosferę”.
Stanowiła ona z jednej strony odzwierciedlenie kolei jego życia – od dworskiej kuchni w Żelazowej Woli przez mieszczańską w Warszawie aż po współczesną tradycję kulinarną, rodzącą się w stolicy smaku – Paryżu. Z drugiej – nosiła silne znamię osobowości Chopina, który uwielbiał gorącą czekoladę, potrafił wypić butelkę Bordeaux przy barze z Eugènem Delacroix, a w słynnej paryskiej restauracji Le Rocher de Cancale ze znawstwem zamawiał owoce morza dla całego towarzystwa. Tworząc menu korzystaliśmy z dokumentów znajdujących się w zbiorach Muzeum, które dają pewien wgląd w to, co lubił jeść kompozytor, a także wiedzy o tym, co jadało się w czasach Chopina na salonach Paryża – wyjaśnia Rafał Hreczaniuk, szef kuchni Tamki 43. Stąd w menu kaczka, dziczyzna oraz – nie tylko na deser – czekolada, której Chopin sobie ponoć nie odmawiał. W urodzinowym menu znajdziemy konfitowaną dziką kaczkę ze skorzonerą gotowaną w soku z czerwonych pomarańczy i sosem z owoców czarnego bzu (42 zł), comber z jelenia z puree z karmelizowanej marchwi i pasternaku, podawany z sosem czekoladowym (109 zł) oraz, na deser, fondant z gorzkiej czekolady z piernikowym tuile i lodami z kaszy gryczanej (45 zł).
Wina do tej wyjątkowej kolacji dobrał tamkowy sommelier Norbert Dudziński. A opowieść o życiu, jedzeniu i muzyce Chopina zaserwował Wojciech Bońkowski, muzykolog i znawca win.
 
A oto jak wyglądało nasze menu w zestawieniu z winami i dobranymi do dań utworami Chopina.
 
René Geoffroy Champagne Premier Cru Brut Volupté 2007
Wariacje B-dur op. 2 na temat „Là ci darem la mano” Mozarta (Nikołaj Demidienko na Pleyelu z 1848 r.)
 
Processed with VSCOcam with c1 preset
Tatar z sarny, prażony jęczmień, sorbet z brusznicy
Weingut Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Ehrenfels 2012
Polonez g-moll WN2 (1817) (Halina Czerny-Stefańska)
 
 
Polewka chlebowa, płynne żółtko, korzenie
Château Megyer Tokaji Aszú 3 puttonyos 2005
Mazurek C-dur op. 24 nr 2 (Janusz Olejniczak na Érardzie z 1849 r.)
 
Processed with VSCOcam with c1 preset
 
 
Sandacz sous vide, grillowany szczypiorek, sos pinot noir
Domaine Vacheron Sancerre Rouge Belle Dame 2006
Preludium As-dur op. 28 nr 17 (Rafał Blechacz)
 
 
Cielęcina Marengo 58oC
Château Dauzac Margaux Grand Cru Classé 1992 en magnum
Nokturn g-moll op. 15 nr 3 (Adam Harasiewicz)
 
 
Delicja czekoladowa, czerwone pomarańcze, lody mazurkowe
José L. Ferrer Binissalem Crianza 2009
Walc a-moll WN63 (1847) (Marek Drewnowski)
 
zdjęcie 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa