Redakcja

Film na śniadanie

Ruszyła filmoow-kulinarna kooperacja między Festiwalem Transatlantyk i poznańską restauracją Concordia Taste. Raz w miesiącu, oprócz doskonałych śniadań, restauracja serwować będzie także doskonałe kino.

– 13/03/2015 –

 

Premiera cyklu „Śniadania filmowe z Transatlantykiem” już 14 marca. Podczas ostatnich edycji Festiwalu Transatlantyk dużą popularnością cieszyła się sekcja filmowa Kina Kulinarnego – widzowie mogli wtedy uczestniczyć w kolacjach inspirowanych filmami wyświetlanymi podczas Festiwalu. Już teraz, zimą, pora na małą rozgrzewkę przed Transatlantykiem. Restauracja Concordia Taste zaprasza na cykl „Śniadania filmowe z Transatlantykiem”, podczas których będzie serwować nie tylko doskonałe śniadaniowe menu, ale także inspirowane kulinariami filmy, które do tej pory można było oglądać podczas letniego Festiwalu.

Bilet wstępu w cenie 15 zł można wykorzystać podwójnie: oglądając filmowy seans oraz wybierając w tej cenie dowolne pozycje ze śniadaniowego menu. – Bardzo się cieszymy, że Transatlantyk zawita właśnie do nas – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka Concordia Taste – Kochamy dobrą, autorską kuchnię i dobre, autorskie kino, a w ten sposób uda nam się połączyć jedno i drugie. Wybór śniadań też nie jest przypadkowy – od dawna zachęcamy, by o nich pamiętać, doceniać i celebrować ten moment na „dzień dobry”. Na śniadania Concordia Taste zaprasza od godz. 10.00 do 13.00. Filmowe projekcje rozpoczynają się o godzinie 11.00. Co ważne, kuchnia podczas seansów wcale nie przestanie działać, a w przestrzeniach restauracji nie będzie obowiązywała bezwzględna cisza. Ideą Śniadań jest bowiem przenikanie się smaków i tempa funkcjonowania restauracji z rozwojem filmowej akcji. Będzie można od razu zaspokoić apetyt, który wzbudzają kulinarne filmy. 14 marca zobaczymy „Smak Curry” – film w reżyserii Ritesh Batra z Indii, subtelną opowieść o wdowcu i młodej mężatce, których drogi krzyżują się, gdy kobieta przez pomyłkę wysyła do mężczyzny obiad ze swoją najlepszą potrawą. Film był bardzo dobrze przyjęty przez festiwalową publiczność i na pewno ucieszy wszystkich, którzy mieli na niego apetyt, a nie zdążyli go zobaczyć.18 kwietnia do Concordia Taste zawita „Chef”, czyli film Jana Favreau o szefie, który po utracie posady w renomowanej restauracji otwiera bar szybkiej obsługi. W kolejnych miesiącach do śniadania serwowane będą filmy „Jiro śni o sushi” i „Faceci od kuchni” –  kolejne tytuły, które spotkały się z entuzjastycznymi recenzjami publiczności. -“Ideą Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości . Poprzez Kino Kulinarne propagujemy zdrową, czystą, tradycyjną żywność, w opozycji do GMO i masowej przemysłowej produkcji”. Jan A. P. Kaczmarek, twórca Festiwalu

Restauracja Concordia Taste – to autorski koncept stworzony przez właścicielkę Concordia Design Ewę Voelkel-Krokowicz. Wyjątkowa kuchnia łączy nowoczesność z tradycyjnymi produktami od lokalnych dostawców i unikalnym na skalę kraju podejściem do tworzenia jedzenia, jakie wyznacza food design. Od niedawna w przestrzeniach restauracji pojawiła się pierwsza w Polsce Mobilna Stacja Kulinarna FoodLab, która została zaprojektowana przez Studio Rygalik.

TRANSATLANTYK Festival po raz piąty odbędzie się w Poznaniu i wybranych miastach  Wielkopolski. 5. edycja potrwa od 7 do 14 sierpnia 2015 roku, a wraz z Transatlantyk: Mobilnym Kinem Škody potrwa w tym roku aż dwa miesiące! Transatlantyk jest najbardziej dynamicznie rozwijającym się festiwalem nowej generacji w środkowej Europie, szeroko komentowanym w krajowych i zagranicznych mediach. Transatlantyk Festival to festiwal idei: Otwarty, Odważny i Glokalny*.





comments powered by Disqus