JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Jarmuż razy dwa


Składniki: (2 porcje)
•    3 żółte ziemniaki
•    2 białe cebule
•    2 gałązki jarmużu
•    łyżka kaparów
•    1/3 pęczka kopru
•    kilka gałązek majeranku
•    łyżka musztardy francuskiej
•    łyżka octu jabłkowego
•    4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
•    łyżka rzepakowego do smażenia
•    pieprz, sól i cukier
•    4 gałązki jarmużu
•    400 ml świeżego soku jabłkowego
 szczypta cynamonu
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, następnie szybko chłodzimy. Kroimy w grubą kostkę. Można ziemniaki obrać, ale nie jest to konieczne.
2. Cebule w łupinach przekrawamy na pół, przycinamy nieco piętki i smażymy od strony przecięcia, aż się porządnie przyrumienią, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie – spalą. Nie przekręcamy ich na drugą stronę. Dorzucamy gałązki majeranku i odrobinę solimy. O ile patelnia nie ma plastikowej rączki – wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy, aż warzywa będą miękkie, co potrwa ok. 15 minut (w innym wypadku, przekładamy je na blaszkę razem z ziołami i dopiekamy). Gotowe, po lekkim przestudzeniu, obieramy z wierzchnich suchych łupin, następnie rozdzielamy na poszczególne warstwy.
3. W międzyczasie nastawiamy osoloną i posłodzoną wodę. Z umytych gałązek jarmużu wycinamy gruby, środkowy nerw, tniemy na kawałeczki wielkości kęsa. Blanszujemy przez 1.5 minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy na sitku.
4. Robimy dressing. Musztardę, posiekane kapary i ocet łączymy ze sobą, następnie wkręcamy olej do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiamy koperkiem, pieprzem, ewentualnie solą.
5. Robimy koktajl. Myjemy 4 gałązki jarmużu, wycinamy gruby nerw, miksujemy, zalewając sokiem jabłkowym, doprawiając cynamonem.
6. Ziemniaki układamy na talerzu wraz z pieczoną cebulą, blanszowanym jarmużem. Polewamy dressingiem. Opcjonalnie posypujemy świeżymi ziołami i kaparami. Jemy, popijając zielonym smoothie.
 
Magdalena Święciaszek, zdjęcie magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa