JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Karmelizowany kalafior z orzeszkami pini, daktylami i sosem z tahiny


 
Składniki:
(3-4 porcje)
 

  • 200 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 2 łyżki stołowe cukru brązowego
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego virgen
  • 2-3 łyżki stołowe uprażonych orzeszków pini

sos:

  • 70g daktyli
  • 100g wody
  • 60 g tahiny
  • sok c połowy cytryny/limonki
  • 50 g gorzkiej czekolady

 
 
Namaczamy daktyle w wodzie minimum 30 minut, dodajemy tahinę, sok cytrynowy i miksujemy całość na gładką masę. Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy olej na patelni i na dużym ogniu smażymy kalafiora, lekko go przypalając. Dodajemy cukier pozwalając aby się zkarmelizował i obtoczył dokładnie kalafiora. Na talerzyk wykładamy 1-2 łyżki sosu, na wierzch układamy różyczki kalafiora i posypujemy orzeszkami oraz startą czekoladą.
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa