Redakcja

Karmelizowany kalafior z orzeszkami pini, daktylami i sosem z tahiny

Na koniec kalafiorowego cyklu Mickey Rottena to, co łasuchy lubią najbardziej: deser! Okazuje się, że na słodko, z delikatną wschodnią nutą temu warzywu też do twarzy. A już za tydzień nowy bohater kwietniowych, wegańskich poniedziałków w USTACH!

– 24/03/2015 –

 

Składniki:

(3-4 porcje)

 

  • 200 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 2 łyżki stołowe cukru brązowego
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego virgen
  • 2-3 łyżki stołowe uprażonych orzeszków pini

sos:

  • 70g daktyli
  • 100g wody
  • 60 g tahiny
  • sok c połowy cytryny/limonki
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

 

Namaczamy daktyle w wodzie minimum 30 minut, dodajemy tahinę, sok cytrynowy i miksujemy całość na gładką masę. Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy olej na patelni i na dużym ogniu smażymy kalafiora, lekko go przypalając. Dodajemy cukier pozwalając aby się zkarmelizował i obtoczył dokładnie kalafiora. Na talerzyk wykładamy 1-2 łyżki sosu, na wierzch układamy różyczki kalafiora i posypujemy orzeszkami oraz startą czekoladą.

 

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus