JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Mleczny krem z topinambura


Składniki:

  • 3 korzenie topinambura
  • 2 ziemniaki
  • 200-250ml pasteryzowanego mleka pełnotłustego
  • 40 g masła
  • garść pestek słonecznika
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pieprz i sól1. Gotujemy zupę. Warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy ze skóry. Wrzucamy do niewielkiego rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Opcjonalnie możemy dodać także 1 ząbek czosnku. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, nie doprowadzając do zawrzenia, aż warzywa będą miękkie. Pozbywamy się ziół i miksujemy z dodatkiem zimnego masła, doprawiając solą, po czym przecieramy przez sito.
    2.  Prażymy ziarna słonecznika na suchej patelni, często mieszając,  a następnie je siekamy.
    3. Gorącą zupę posypujemy pestkami. Odrobina świeżo mielonego pieprzu do karczocha jerozolimskiego zawsze w cenie!

przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa