JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Sałatka z kolorowych buraków, jabłka i wędzonego pstrąga


Uwaga! Jeśli  nie znajdziemy kolorowych buraków można użyć zwykłych ćwikłowych i dodać białą rzepę. Ale warto przejść się na bazar, bo kolorowe buraki to już nie fanaberia szefów kuchni, tylko coraz częściej dostępny produkt. Sezonie otwórz się, bo już wariujemy!
 

Składniki:
  • 1/2 żółtego buraka
  • 1/2 tęczowego buraka
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśnej odmiany np jonagold lub gloster)
 1/2 łodygi selera
  • 1/2 wędzonego pstrąga
  • 1/2 pęczka kopru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • cytryna
  • sól i pieprz

 
 
 
Buraki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, podcinamy nieco końcówki, jeśli są brzydkie i przerośnięte. Przy pomocy ostrego noża lub mandoliny tniemy buraki w poprzek na cienkie plastry. Wrzucamy na kwadrans do lodowatej wody. Koper drobno siekamy.
 
Robimy sos. Jabłko myjemy i połowę kroimy najpierw w cienkie plastry, następnie w julienne, a na sam koniec w drobną kostkę, zwaną brunoise. Podobnie postępujemy z selerem naciowym. Dodajemy do śmietany wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny, chrzanem (jeśli preferujesz ostrzejszy smak, możesz dodać go odrobinę więcej), solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
 
 
Składamy sałatkę. Tuż przed tym tniemy przy pomocy ostrego noża lub mandoliny na plastry drugą połówkę jabłka i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Chrupiące i powyginane buraki odsączamy z wody na ręczniku papierowym. Układamy wraz z jabłkiem i kawałkami wędzonej ryby na talerzu. Polewamy sosem i posypujemy koperkiem. Różowa, piękna, z dedykacją. Jemy!
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa