W skrócie o kuchni Iranu można powiedzieć, że jest bogata, słoneczna, pełna ciekawych smaków i kolorów. Brzmi bardzo ogólnie, ale szafran, ryż basmati (bezglutenowy), woda różana, granaty, melony, pistacje, kiszony czosnek – już bardziej działają na naszą wyobraźnię.
Z Shirin odwiedzimy naszą i jej ukochaną Halę Mirowską, sprawdzimy u jakich sprzedawców dostaniemy składniki potrzebne w kuchni perskiej, dowiemy się również, jak wyglądają targi w Iranie, a następnie zrobimy zakupy w sklepie irańskim, w którym często można spotkać naszego Gościa Specjalnego. Spytamy się o to, jak powinien wyglądać najlepszy szafran i spróbujemy innych ciekawych irańskich smaków.
W drugiej części SAZ Shirin przygotuje perskie dania z sezonowych składników, dostępnych teraz w Polsce i opowie o sekretach kuchni Iranu, Nowym Roku (Nowruz), zakupach, magicznych składnikach i ulubionych produktach, za którymi tęskni, a których nie można dostać w Polsce.
Sobotnie menu irańskie:
– irański napój
– adas polow – tradycyjne danie z ryżem basmati
– ash reshteh – noworoczna irańska zupa, która przynosi szczęście
– perskie lody szafranowe na deser
Tak daleko z SAZem jeszcze nie byliśmy. Zapraszamy!
Szczegóły:
SAZ #10 obejmuje spacer po Hali Mirowskiej, planowana jest też wizyta w sklepie perskim w centrum Warszawy, a następnie 1,5 h pokaz kulinarny.
Zbiórka: o godzinie 9:00 przed wejściem głównym do Hali Mirowskiej – poznacie nas po tabliczce z napisem „Sezonowa Akcja Zakupowa”
Ilość miejsc: ograniczona
Składka (płatna na miejscu) : 50 zł (w niej zawiera się autorska mapa Hali Mirowskiej, torba zakupowa, pokaz kulinarny Shirin połączony z wykładem i degustacje)
Zapisy: tylko drogą emailową na adres sezonowaakcjazakupowa@gmail.com – w tytule emaila prosimy wpisać „Sezonowa Akcja Zakupowa 10”, a w treści swoje imię, nazwisko i nr telefonu.
Fotografowie akcji: niezastąpiony duet Masztalerz.
Wycieczka odbędzie się w języku angielskim i będzie tłumaczona symultanicznie na język polski.
Na zdjęciu Shirin Naeimi w sesji dla „Wysokich Obcasów”
fot. Gazeta Wyborcza
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#SAZ na Olkuskiej
Tym razem Sezonowa Akcja Zakupowa wybierze się na bazar OLKUSKA, a jej przewodnikiem będzie znana stołeczna foodie, Marta Wajda. Marta Olkuską odwiedza często, bo mieszka po sąsiedzku i bardzo podoba się jej cel, jaki przyświeca jego twórcom – żeby ożywić zamarłą ulicę, przy której jeszcze niedawno nic się nie działo. SAZ wpadnie do jej ulubionych sprzedawców,
# Bazar olkuska, Marta Wajda, SAZ, Sezonowa Akcja ZakupowaTerroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda Wrzeszcz