Redakcja

Święto Kwiatów na Mysiej 3

Nauka przesadzania kwiatów, porady odnośnie wysiewu i doboru gatunków, warsztaty, wykłady, spotkania. Będą też kwiatowe przekąski, kwiatowa muzyka i  kwiatowa kolacja, a także nowa fala polskiej ceramiki. To wszystko w trakcie pierwszej edycji Święta Kwiatów.

– 11/03/2015 –

Pragniemy celebrować wiosnę i dlatego zapraszamy na Święto Kwiatów. Zachęceni sukcesem zeszłorocznego Święta Jabłka i Festiwalu Cydru, który zorganizowaliśmy na Mysiej pod koniec września 2014, tym razem na temat przewodni naszego wydarzenia wybraliśmy kwiaty. Chcemy przywracać wiedzę o ich uprawie, nazwach i zwyczajach. Chcemy zamienić Mysią w pachnący ogród i zachęcić naszych gości, by jego część zabrali ze sobą do domów.

 

Razem z Concept Store Mysia 3, stołecznym Warsztatem Woni i poznańską kwiaciarnią Kwiaty&MIUT będziemy układać bukiety, obserwować pękające pąki wiśni i jabłoni, szykować się do wiosny w naszych ogrodach, domach, na tarasach i balkonach. Na Mysiej 3 tego dnia znajdziecie wszystko, czego trzeba do powitania wiosny w Waszych domach. Będzie można kupić piękne donice (ale też filiżanki, misy, talerze) od najciekawszych twórców nowoczesnej ceramiki. Będą też nawozy, grabki, konewki i ziemia. A na wszystkich tych, którzy lubią otaczać się kwiatami nie tylko w domu i ogrodzie, czekać będą stoiska z ubraniami i kosmetykami inspirowanymi kwiatami.

 

Do ekspozycji kwiatow bardzo przydaje się ceramika. Donnice, wazony, misy etc. A w Polsce właśnie pojawiła się nowa fala autoreskiej, handmade’owej ceramiki. Jest unikatowa, niepowtarzalna, piękna, Zachwycamy się nią, kupujemy na pniu prosto z rąk jej twórców, chcemy podzielić się tą fascynacją.

W programie są również spotkania: Marta Gessler z Warsztatu Woni opowie o połączeniu kuchni i kwiatów, a Łukasz Marcinkiewicz i Radosław Berent z poznańskiej kwiaciarni Kwiaty i Miut poakżą jak przesadzać kwiaty doniczkowe i poprowadzą kwiatowe warsztaty.

W przerwie między zakupami będziemy mogli rozkoszować się pyszną kawą oraz przekąskami o wiosennych smakach. Wieczorem natomiast zapraszamy wszystkich miłośników kulinarnych na wyjątkową kolację kwiatową, przygotowaną przez Marysię Przybyszewską, która pracowała w najlepszej restauracji na świecie: kopenhaskiej Nomie.

11.04. , godz. 11-19, Mysia 3.

Wstęp wolny.

 

Więcej informacji na www.ustamagazyn.pl

oraz

https://www.facebook.com/events/940664945958202/944296868928343/

 





comments powered by Disqus