Redakcja

Wybierz rybę!

„Ryby wybrane” to niewielka, ale bardzo mądra książka kucharska, która ukazała się właśnie za sprawą polskiego WWF. Szerzy wiedzę, na temat gatunków zagrożonych, pokazuje sposoby przyrządzania tych, które bez obaw można konsumować. Przepisy do niej napisał Grzegorz Łapanowski,a  zdjęcia potraw wykonał nasz dyrektor artystyczny Krzysztof Kozanowski. Uwaga, można ją pobrać zupełnie za darmo!

– 3/03/2015 –

 

 

 

 

Jedzenie to dziś nie tylko zaspokajanie głodu i wyrafinowanych potrzeb smakowych czy estetycznych. To także sprawa moralności – wybierając te a nie inne produkty, decydujemy o tym, jak potoczą się losy świata. Choć decyzja pojedynczego człowieka ma znaczenie niewielkie, to kiedy poszczególne jednostki połączą siły, mogą zdziałać bardzo wiele. Trochę jak w demokracji: jeden głos wydaje się nie mieć znaczenia, ale w ostatecznym rozrachunku każdy się liczy.

 

 

USTA-WWF9

 

Ten aspekt etyczny bardzo jest istotny w przypadku jedzenia ryb. Niektóre gatunki są śmiertelnie zagrożone. Na przykład łosoś błękitnopłetwy (nazywany kiedyś pospolitym!), ulubiony składnik sushi. Ryba ta prawdopodobnie za kilka lat zupełnie zniknie z mórz i oceanów. Podobnie jest z innymi gatunkami. Na szczęście są i takie ryby, które możemy jeść z czystym sumieniem: np. makrela, karp, łosoś pacyficzny.

 

USTA-WWF2

 

 

 

 

„Ryby wybrane” to książka kucharska, która radzi, które ryby kupować i jak je przyrządzać. Polecić ją możemy bez obaw, bo przepisy w niej zawarte ułożył współpracujący z nami kucharz: Grzegorz Łapanowski. Opisane potrawy są bardzo różnorodne: od indyjskiej zupy curry do fishburgera. Wspólny mianownik to ryby z niezagrożonych gatunków oraz niewielki stopnień trudności. Zdjęcia potraw wykonał nasz fotograf Krzysztof Kozanowski.

Książka ukazała się nakładem organizacji WWF, można ją pobrać bezpłatnie ze strony http://ryby.wwf.pl/

zdjęcie otwierające: Karolina Rutkowska, zdjęcia potraw: Krzysztof Kozanowski/USTA

 

 

USTA-WWF15

2015-03-03 03.17.52 pm





comments powered by Disqus