Podejmujemy tematy trudne, które odkładaliśmy od pewnego czasu. Po pierwsze mięso. Cała sekcja. Grzegorz Łapanowski odważnie wyznaje miłość do mięsa i uczy jak je dobrze wybrać. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Przemysław Nieciecki oprowadzają nas po świecie paryskich rzeźników, cięć i rozbiorów, a Peter Pieńkowski po farmie na Lubelszczyźnie, na której wdraża hodowlę czarnych angusów karmionych trawą. Podróbka przyrządza podroby na sposób brazylijski. A Katarzyna Bogdańska rysuje cały archipelag steków. Nie ma steków bez dobrych noży, opowiadamy zatem o pięknych i rodzimych Kłosach. Grzegorz Kapla rozmawia o idealnej strukturze mięsa z Bruno Goussault, pionierem gotowania sous-vide. Jest też pięć sposobów na tatara Agaty Pospieszynskiej, sfotografowanych tak, że ślinka cieknie. A „Under the skin” zagląda Dorota Chrobak.
Pokazujemy niepublikowane wcześniej zdjęcia Natalii LL, z czasów powstawania jej zmysłowego cyklu „Sztuka konsumpcyjna”, a z nią samą rozmawiamy o wrocławskim cool generation, początkach sztuki krytycznej w Polsce i o tym, z czym walczyła prl-owska cenzura. Bogdan Deptuła pisze o ich feministycznym wymiarze. A tancerka i aktorka Ewelina Guzik znana z filmów Pipilotti Rist oprowadza nas po swoim Zurychu.
Małgosia Minta napisała o posiłkach, w których zwykły klient restauracji nie ma szans uczestniczyć, czyli staff meals. USTOM udało się sfotografować jeden z nich w stołecznym Ale Wino, restauracji, którą szczególnie lubimy. Gosia i Tomek Rygalik drukują jedzenie w 3D. Eliza Mórawska zapowiada książkę o chlebach, która ukaże się w kwietniu. Marta Greber uczy nas jak zrobić domowe batony, Konrad Konstantynowicz tropi god shoty czyli perfekcyjne espresso. Odwiedzamy też właśnie otwartą warszawską cukiernię Odette i rozmawiamy z jedną najbardziej znanych kobiet w winiarskim świecie Isabelle Legeron. Jemy wyjątkowy wielkanocny obiad w szklarni, który ugotowała dla nas Magdalena Święciaszek. A na koniec kiełkujemy na nowo z Teresą Murak i Anią Królikiewicz. Dużo, dużo dobrego w USTACH!
Tutaj wszystkie miejsca gdzie można nas kupić: http://ustamagazyn.pl/magazynusta/dystrybucja/
Zobacz też podobne artykuły
Nadzieja, pasja i bauhaus
Pamiętacie poznańskiego Je Susa, który przez kilka lat serwował wspaniała roślinną, autorską kuchnię na Taczaka? Mamy dobre wieści. Je Sus powraca w nowej odsłonie. Tym razem ma kobiecą twarz Nadziei, jest prowadzony przez Ewelinę Gracz, a autorką pięknego minimalistyczno-bauhausowego wnętrza jest Agnieszka Owsiany. Odwiedziliśmy Nadzieję i spotkaliśmy się z obiema paniami, by dowiedzieć się jak
# Agnieszka Owsiany, BAUHAUS, Concordia Design, Ewelina Gracz, Nadzieja, Poznań, restauracjiaJE SUS: kulinarne objawienie
Na ulicy Taczaka w Poznaniu pojawiła się nowa restauracja wegańska. Łopocząca nieśmiało na wietrze flaga i ogródek ziołowo-warzywny zapraszają przechodniów, by wspiąć się po kilku schodkach i odwiedzić JE SUS. Od progu wita nas uśmiechnięty od ucha do ucha Piotr, którego wygląd poniekąd tłumaczy zagadkową nazwę tego miejsca. Ma ona nawiązywać do kuchni roślinnej z czasów
# Je sus, Poznań, Taczaka, vegan, wegańskiePrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#BESTIA
Rodrigo Larios, mój eks-szwagroszczak, to prawdziwa bestia – tyleż w sensie metaforycznym, co quasi-dosłownym. Ta impulsywna, radykalna, obdarzona potężną posturą i płomiennym spojrzeniem alfa od lat mieszka w meksykańskiej selwie i tam realizuje swoje architektoniczne fantazje. Tworzone przezeń kuriozalne konstrukcje przypominają gniazda gigantycznych insektów. Jak każdy „szalony” architekt, Larios bez skrępowania operuje skalą: living room
#