JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Julienne z topinambura, pora i marchwi


Składniki:

  • 3 topinambury
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  1. Warzywa dokładnie myjemy. Marchewki obieramy ze skóry i przekrawamy w poprzek na 3 kawałki, które następnie kroimy na równe cienkie plastry, następnie w julienne, czyli w tzw. zapałkę. Podobnie z topinamburem. Pora przekrawamy także na 3 części – każdą z nich przekrawamy wzdłuż na pół, rozdzielamy na zewnętrzne i środkowe warstwy, rozpłaszczamy na desce i kroimy je w równą zapałkę.
  2. Rodzynki moczymy przez kwadrans w ciepłej wodzie. Odcedzamy.
  3. Z sosu sojowego, musztardy, miodu ukręcamy jednolity dressing, dodając stopniowo cienkim strumieniem olej. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Warzywa łączymy z rodzynkami i polewamy dressingiem. Jeść samą w sobie, bądź jako dodatek do pieczonego mięsa lub smażonej na maśle białej ryby.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa