Redakcja

Maki z ogórka

Kolejna odsłona ogórkowej wariacji Mickey Rottena. Dzisiaj wersja dobrze znanego maki sushi. Bez ryżu, za to z sycącą pastą z miso i nasion słonecznika. Całość dopełnia chrupiący tempeh tworząc danie pyszne i lekkie zarazem. A żeby przekonać was, że wykonanie tego przepisu nie jest takie trudne Mickey Rotten pokazuje jego wykonanie krok po kroku. Miłego dnia!

– 20/04/2015 –

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 100 g nasiona słonecznika, namoczone przez noc – następnie opłukane i osączone z wody
  • 35 g pasty miso
  • 10 g octu z ryżu
  • 1/2 ząbku czosnku

 

  • garstka kiełków
  • 20 g marynowanego imbiru
  • 100 g tempeh + 1 łyżka sosu sojowego + 2 łyżki oleju kokosowego
  • duża szczypta suszonych papryczek chilli
  • 30 g oleju sezamowego
  • 15 g sosu sojowego
  • 1 arkusz nori pocięty na jak najcieńsze paski

01

 

Zaczynamy od przygotowania pasty z miso. Do miski malaksera przekładamy namoczone ziarna słonecznika, pastę miso, ocet ryżowy oraz roztarty czosnek. Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. W moździerzu ucieramy na gładko chili z olejem sezamowym oraz sosem sojowym.

 

02

 

Tempeh ( jeżeli nie możemy dostać tempeh zastępujemy go wędzonym tofu) kroimy w grube na 1cm zapałki. Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na złoto nasz tempeh/tofu. Pod koniec smażenia podlewamy łyżką sosu sojowego, dokładnie obtaczamy w nim tempeh wyłączając jednocześnie źródło ciepła.

 

03

 
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w poprzek na kawałki 5 centymetrowej długości. Ostrym nożem odkrawamy cienką warstwę obracając ogórka wokół własnej osi. Powinniśmy otrzymać cienki, prostokątny arkusz.

04

 

Ustawiamy go krótszym bokiem do nas, po wierzchu rozsmarowujemy łyżkę pasty miso. Następnie układamy w poprzek po jednym kawałku tempeh, kilka płatków imbiru, dużą szczyptę kiełków tak aby wszystkie te składniki wystawały po obu stronach arkusza ogórkowego. Całość zawijamy w rolkę maki sushi. Każdą kroimy na pół i stawiamy na talerzu płaską stroną do doły. Dookoła wylewamy kilka łyżeczek sosu z chili i oleju sezamowego oraz posypujemy paseczkami glonów nori.

 

05

 

Prezpis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus