JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Maki z ogórka


Składniki:

  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 100 g nasiona słonecznika, namoczone przez noc – następnie opłukane i osączone z wody
  • 35 g pasty miso
  • 10 g octu z ryżu
  • 1/2 ząbku czosnku

 

  • garstka kiełków
  • 20 g marynowanego imbiru
  • 100 g tempeh + 1 łyżka sosu sojowego + 2 łyżki oleju kokosowego
  • duża szczypta suszonych papryczek chilli
  • 30 g oleju sezamowego
  • 15 g sosu sojowego
  • 1 arkusz nori pocięty na jak najcieńsze paski

01
 
Zaczynamy od przygotowania pasty z miso. Do miski malaksera przekładamy namoczone ziarna słonecznika, pastę miso, ocet ryżowy oraz roztarty czosnek. Miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. W moździerzu ucieramy na gładko chili z olejem sezamowym oraz sosem sojowym.
 
02
 
Tempeh ( jeżeli nie możemy dostać tempeh zastępujemy go wędzonym tofu) kroimy w grube na 1cm zapałki. Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na złoto nasz tempeh/tofu. Pod koniec smażenia podlewamy łyżką sosu sojowego, dokładnie obtaczamy w nim tempeh wyłączając jednocześnie źródło ciepła.
 
03
 
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w poprzek na kawałki 5 centymetrowej długości. Ostrym nożem odkrawamy cienką warstwę obracając ogórka wokół własnej osi. Powinniśmy otrzymać cienki, prostokątny arkusz.
04
 
Ustawiamy go krótszym bokiem do nas, po wierzchu rozsmarowujemy łyżkę pasty miso. Następnie układamy w poprzek po jednym kawałku tempeh, kilka płatków imbiru, dużą szczyptę kiełków tak aby wszystkie te składniki wystawały po obu stronach arkusza ogórkowego. Całość zawijamy w rolkę maki sushi. Każdą kroimy na pół i stawiamy na talerzu płaską stroną do doły. Dookoła wylewamy kilka łyżeczek sosu z chili i oleju sezamowego oraz posypujemy paseczkami glonów nori.
 
05
 
Prezpis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa