JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ogórkowy sorbet z mezcalem


 
Sezamki:

  • 85 g syropu klonowego
  • 100 g białego cukru
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g ziaren sezamu
  • 40 g nasion chia

Cukier oraz syrop klonowy przekładamy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy na jasno brązowy kolor. Na blasze do pieczenia wykładamy podwójną warstwę papieru do pieczenia lub matę sylikonową. Mieszamy sodę oczyszczaną i olej kokosowy z rozgrzanym karmelem. Bardzo szybko łączymy karmel z nasionami i wylewamy tak przygotowaną masę na papier bądź sylikon. Rozprowadzamy cienką warstwę, czekamy 10 minut aż stężeje i łamiemy na kawałki.
usta rotten cucumber2
 
 
sorbet:

  • 400 ml soku z ogórka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki stołowe mezcalu lub tequili
  • 100 g soku z limonki
  • 3 łyżki stołowe drobno posiekanej skórki z ogórka

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlewamy do maszyny do robienia lodów. Jeżeli nie posiadamy maszyny do lodów, alternatywą jest zamrożenie wymieszanej masy w zamrażalniku, rozbicie na mniejsze kawałki i utarcie na gładko w malakserze.
 
usta rotten cucumber3
 
Tak przygotowany sorbet podajemy z kawałkami sezamków. 
 
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin