Redakcja

Ogorkowy sorbet z mezcalem

Na zakończenie ogórkowego miesiąca Mickey Rotten serwuje sorbet z meksykańskim akcentem mezcalu. Jest to alkohol podobny do tequili o zdecydowanych dymnych nutach otrzymanych w procesie leżakowania w glinianych dzbanach. W połączeniu z delikatnym smakiem ogórka i chrupkim sezamkiem całość smakuje bardzo orzeźwiająco.

– 27/04/2015 –

 

Sezamki:

  • 85 g syropu klonowego
  • 100 g białego cukru
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g ziaren sezamu
  • 40 g nasion chia

Cukier oraz syrop klonowy przekładamy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy na jasno brązowy kolor. Na blasze do pieczenia wykładamy podwójną warstwę papieru do pieczenia lub matę sylikonową. Mieszamy sodę oczyszczaną i olej kokosowy z rozgrzanym karmelem. Bardzo szybko łączymy karmel z nasionami i wylewamy tak przygotowaną masę na papier bądź sylikon. Rozprowadzamy cienką warstwę, czekamy 10 minut aż stężeje i łamiemy na kawałki.

usta rotten cucumber2

 

 

sorbet:

  • 400 ml soku z ogórka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki stołowe mezcalu lub tequili
  • 100 g soku z limonki
  • 3 łyżki stołowe drobno posiekanej skórki z ogórka

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlewamy do maszyny do robienia lodów. Jeżeli nie posiadamy maszyny do lodów, alternatywą jest zamrożenie wymieszanej masy w zamrażalniku, rozbicie na mniejsze kawałki i utarcie na gładko w malakserze.

 

usta rotten cucumber3

 

Tak przygotowany sorbet podajemy z kawałkami sezamków. 

 

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus