Istniejący sto lat temu lokal promował zdrowy styl życia, nie sprzedawał alkoholu, oferował za to na przykład jogurt, barszcz, paszteciki, lemoniadę, wodę, sodową albo kwas do picia. Była też zjeżdżalnia z piaskownicą i inne atrakcje dla dzieci.
Teraz jest plan aby Pod słońcem wróciło na ostatnie piętro i taras Jabłkowskich. Marta Jabłkowska nie chce otwierać tu klubu nocnego, tylko miejsce, ktore będzie moglo funkcjonować tu cały dzień, przyjazne dla Warszawiaków, którzy chcieliby tu popracować, czy spędzić czas ze znajomymi. Otwartego od śniadania do wieczora. Za projekt odpowiedzialni są twórcy z KDesign Architekci. Mają zaprojektować przestrzeń, w której znajdzie się też miejsce na plenerowe kino, koncerty oraz szklarnia. Projekt jest już gotowy, teraz Jabłkowscy szukają inwestora. Kibicujemy!
www.kdesign.pl
www.dtbj.pl
Zobacz też podobne artykuły
Bywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiSkóra naszej planety
Dla życia kluczowe jest to, czego nie widać. Otacza nas ocean mikroorganizmów, które regulują funkcjonowanie świata. Dla Klaudii Sidorowicz najpiękniejszym tego przykładem jest gleba. Swój ogród probiotyczny nazywa kliniką na świeżym powietrzu i z pasją go pielęgnuje. My zapytaliśmy ją jak go uprawia. „Wszystkie problemy świata można rozwiązać w ogrodzie.” Geoff Lawton Budzisz się rano i myślisz
# Klaudia SidorowiczPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#