JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY, Uncategorized

Ptysie z kremem earl grey i rabarbarem


 
Składniki:

  • 125 ml mleka + 10ml do nabłyszczania ptysi
  • 125 ml wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 4g soli
  • 15g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 4 jaja + 1 żółtko do nabłyszczenia ptysi
  • gruboziarnisty cukier do posypywania ptysi
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka herbaty earl grey
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łodyga rabarbaru

 
 
Robimy ciasto ptysiowe. W rondlu doprowadzamy do wrzenia mleko, wodę, masło, sól i cukier puder. Zdejmujemy z ognia, dodajemy na raz przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Stawiamy z powrotem na palnik, nieustająco mieszając całą masę, podgrzewamy, aż na wewnętrznych ścianach rondla  osadzi się cienka warstwa przysmażonego ciasta – cały proces potrwa około 2-3 minuty.
Studzimy ciasto. 4 jaja mieszamy na jednolitą masę przy pomocy widelca. Używając drewnianej łyżki, powoli, partiami łączymy na jednolitą masę jajeczną i mączno-mleczną. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie o średnicy ok. 4 cm, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowajmy spore odstępy, ponieważ ciastka znacznie powiększą swoją objętość. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy hojnie gruboziarnistym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.
W międzyczasie doprowadzamy do zagotowania śmietankę, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej herbatę, parzymy 3 minuty i przecedzamy. Schładzamy śmietankę i ubijamy z dodatkiem cukru pudru na puszysty krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy nim upieczone i ostudzone ptysie. Dobrze w tym deserze dodać coś kwaśnego na koniec – tym razem padło na julienne z rabarbaru obtoczone w cukrze.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa