JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

USTA dla EXPO!


Czytelnik nie znajdzie tu tradycyjnych pierogów i bigosu. Dowie się za to, jak zrobić pęczotto na cydrze albo wodziankę z kurek i prażonej kaszy gryczanej. Takie jest właśnie zadanie tej książki: pokazać Polskę jako kraj nowoczesnej myśli kulinarnej, twórczo wykorzystującej wyjątkowe polskie składniki i tradycyjne polskie sposoby przyrządzania. Niezwykłe potrawy z niezwykłych produktów z niezwykłego kraju.
 
10
Przepisy do książki ułożyli współpracujący z USTAMI młodzi szefowie kuchni i kulinarni eksperci. Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski – każdy z kucharzy opowiada o polskiej kuchni ze swojej perspektywy, prezentując kuchnię domową, restauracyjną, wegańską, wegetariańską, mięsną. Nowoczesną, ambitną, ale też bez kompleksów czerpiącą z polskich tradycji.
 
 
03
Kucharską drużynę gwiazd magazynu USTA uzupełniają świetni dziennikarze i graficy. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Małgosia Minta napisały teksty o polskich produktach, a Katarzyna Bogdańska zilustrowała te rozdziały. Autorką szaty graficznej jest Magdalena Piwowar. Unikatową, ręcznie wykonywaną ceramikę do zdjęć udostępniła Barbara Turkiewicz.
Staraliśmy się, by książka była piękna, ciekawa i nowatorska. Pokazywała zmiany, które w ostatnich latach zachodzą w naszym kraju. Album będzie dostępny po polsku, angielsku i włosku wyłącznie na targach EXPO 2015 w Mediolanie.
Książka w wersji elektronicznej dostępna jest do pobrania na stronie www.expo.gov.pl.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa