Redakcja

Wiosna w Victorii

 Z początkiem wiosny, możemy nareszcie sięgnąć po dawno wyczekiwane nowalijki, młode zioła i lekkie warzywne potrawy. Dookoła królują rośliny i orzeźwiające wiosenne dania. W nowym menu warszawskiej Le Victoria Brasserie Moderne, szef kuchni Maciej Majewski postawił przede wszystkim na lekkie potrawy oparte na sezonowych produktach. 

– 23/04/2015 –

 

 

Nowe, wiosenne menu łączy elementy tradycyjnej kuchni polskiej z wpływami kuchni francuskiej. Wśród propozycji znalazły się m.in. lekko wędzony łosoś Bałtycki, podany z musem chrzanowym oraz ikrą z łososia, marynowany w stylu gravadlax, lekko odymiany aromatem jabłkowym oraz smażony filet z okonia morskiego, zaserwowany z kalafiorem, purée, tempurą, palonym porem smażonymi małżami św. Jakuba, a także rybnym velouté, będącym jedyną w swoim rodzaju fuzją sezonowych smaków. w karcie możemy znaleźć również ciekawe pozycje mięsne takie jak: schab z mlecznego prosiaka w akompaniamencie purée z selera, smażoną dymką i sosem na bazie tymianku czy mięso kaczki z foie gras pieczone w cieście, wraz z bukietem marynowanych warzyw i chutney’em z polskich jabłek. 

Szef Maciej Majewski przygotował kartę dań, która łączy sezonowe smaki, nowe trendy i sprawdzone kompozycje. W sezonie wiosennym będą to potrawy lekkie, orzeźwiające i jednocześnie eleganckie. W menu znalazły się ciekawe desery m.in. sernik z mascarpone i intensywną galaretką z marakui. Ponadto Vacherin, francuski deser na bazie bezy, kremu chantilly i wiosennych owoców. 

Le Victoria Brasserie Moderne

Królewska 11

Warszawa





comments powered by Disqus