Redakcja

Kuchenne laboratorium

Kilka tygodni temu otworzyło się stołeczne Food Lab Studio, największe studio kulinarne w Polsce. Stoi za nim jeden z bardziej rozpoznawalnych polskich kucharzy.

– 6/05/2015 –

 

Grzegorz Łapanowski, bo o nim mowa, nie tylko prowadzi polską edycję Top Chefa, jest twarzą wielu marek, ale też prowadzi fundację Szkoła na Widelcu, która edukuje rodziców i dzieci , jak dobrze się odżywiać. Książka „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” podsumowuję tę wiedzę oraz podaje prawie 90 przepisów, które podzielone są na 5 części: śniadania, drugie śniadania, obiady, przekąski/desery, kolacje. Przepisy z Grzegorzem współtworzyła Maja Sobczak autorka znanego bloga Qmam kaszę. Mieliśmy przyjemność przyczynić się do jej powstania, wiele zdjęć w niej opublikowanych jest autorstwa naszego wydawcy i dyrektora artystycznego, Krzysztofa Kozanowskiego.

 

DSC_5703

 

A jeśli chodzi o studio mieści się ono na ulicy Cybernetyki, w starej przemysłowej dzielnicy Warszawy, które dziś powoli zamienia się  w centrum biznesowe miasta. Olbrzymia przestrzeń (ponad 400 metrów kwadratowych) pod charakterystycznym falistym dachem dawniej była magazynem, a dziś stała się nowoczesnym studiem kulinarnym. Zaprojektował je duet architektów Lange & Lange.  – Spędziliśmy prawie pół roku  na intensywnych sporach i twórczych rozmowach – opowiada Łapanowski. – Przestrzeń projektowaliśmy po szcesciu latach realizacji eventów dla branży gastronomicznej: pokazów kulinarnych, warsztatów, sesji zdjęciowych, dzięki temu udało się zaprojektować przestrzeń szytą na miarę, która spełnia wiele potrzeb i ma kilka funkcji. Posiada niezależne zaplecze techniczne, sprzęty są mobilne więc można łatwo modyfikować przestrzeń. Kuchnia pomieści nawet 40 gotujących osób, a sala jadalna ponad 70.
Kreatywny zespół Food Lab Studio wymyśla koncepcje i realizuje różne zapotrzebowania: realizuje testy produktów spożywczych, weryfikujemy sprzęt AGD, przeprowadzają badania eksperckie, eksperymentują z lokalnymi i sezonowymi składnikami łącząc je z inspiracjami czerpanymi z różnych zakątków świata.

 

Więcej informacji na temat studia: www.foodlabstudio.pl

 

 

 





comments powered by Disqus