JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Gryczanka z mlekiem kokosowym, truskawami w syropie klonowym i szampanie na żytniej grzance


 
Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki stołowe syropu z agawy
  • 200g truskawek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/3 szklanki szampana
  • 3 kromki chleba razowego
  • 2  łyżki stołowe oleju kokosowegoKaszę gryczaną łączymy z 3/4 szklanki mleka kokosowego i wodą. Gotujemy na małym ogniu tak aby kasza nam się rozgotowała i wchłonęła kompletnie cały płyn. Dodajemy syrop z agawy i zostawiamy pod przykryciem 10 minut.
    W tym czasie kroimy truskawki w szóstki, mieszamy z cukrem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy szampana i czekamy kolejnych 5 minut aby smaki kompletnie się wymieszały.
    Podgrzewamy pozostałą część mleka kokosowego i mieszamy razem z ciepłą kaszą gryczaną.
    Pieczywo podsmażamy na oleju kokosowym na chrupko. Przekładamy tosty na dno miseczek, dodajemy naszą „owsiankę” i zamarynowane truskawki. Smacznego!Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa