Redakcja

Gryczanka z mlekiem kokosowym, truskawami w syropie klonowym i szampanie na żytniej grzance


Mickey Rotten do tej pory eksplorował głównie świat warzyw. Wiosna natomiast przyniosła możliwość wyboru owocu jako składnika miesiąca. I tak oto w czerwcu będzie królowała nam pani truskawka. Zaczynamy od śniadaniowej gryczanki z mlekiem kokosowym na grzance z razowca i truskawkami w szampanie – od pucybuta do księcia w jednym daniu. Śniadanie podane.


 Życzymy wam królewskiego tygodnia!

– 31/05/2015 –

 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki stołowe syropu z agawy
  • 200g truskawek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/3 szklanki szampana
  • 3 kromki chleba razowego
  • 2  łyżki stołowe oleju kokosowegoKaszę gryczaną łączymy z 3/4 szklanki mleka kokosowego i wodą. Gotujemy na małym ogniu tak aby kasza nam się rozgotowała i wchłonęła kompletnie cały płyn. Dodajemy syrop z agawy i zostawiamy pod przykryciem 10 minut.
    W tym czasie kroimy truskawki w szóstki, mieszamy z cukrem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy szampana i czekamy kolejnych 5 minut aby smaki kompletnie się wymieszały.
    Podgrzewamy pozostałą część mleka kokosowego i mieszamy razem z ciepłą kaszą gryczaną.
    Pieczywo podsmażamy na oleju kokosowym na chrupko. Przekładamy tosty na dno miseczek, dodajemy naszą „owsiankę” i zamarynowane truskawki. Smacznego!Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA




comments powered by Disqus