Redakcja

Hot dogi z krewetkami, selerem naciowym i majonezem

Latem, kiedy nie chce nam się gotować, na obiad wystarczą łatwe w przygotowaniu przekąski. W tych hotdogach zamiast niewdzięcznej i niezdrowej parówki używamy selera naciowego z naci selera bulwiastego (jest ciemniejszy, zdecydowanie intensywniejszy w smaku), dobrej jakości krewetek, chrupiących bułek, ogórków i majonezu najlepiej domowej roboty. Jeden kęs i już jesteśmy na słonecznej plaży. Rozpusta wakacyjna!

– 30/06/2015 –

Składniki (na 2 osoby):

  •  400 g obranych, surowych krewetek
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • ½ cytryny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1-2 łyżki majonezu domowej roboty*
  • garść listków natki pietruszki
  • ½ pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 1 bagietka „paluch” lub 1/2 bagietki
  • sól i pieprz

 

  1. Przygotowujemy krewetki. Doprowadzamy bulion do wrzenia, wyciskamy sok, następnie wrzucamy całą cytrynę do bulionu (dlatego najpierw porządnie ją myjemy). Następnie dorzucamy krewetki, zdejmujemy garnek z ognia, zostawiamy krewetki pod przykryciem około półtorej minuty. Jeśli po tym czasie nadal będą surowe (a może tak być w przypadku dużych krewetek), znów zagotowujemy bulion i odcedzamy, wówczas powinny być już gotowe.
  2. Selera naciowego siekamy w skośne plastry, natkę pietruszki i szczypior najdrobniej, jak potrafimy. Dodajmy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zatapiamy krewetki. Opcjonalnie można dodać odrobinę soku z cytryny lub szczyptę ostrej papryki.
  3. Ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych, siekamy w słupki. Bułki podgrzewamy w piekarniku, przekrawamy, nakładamy sam sos, bez krewetek, które zaraz po warstwie ogórków powinny wylądować obficie na górze. Smacznego!

 

*  Na jedno żółtko dodaj łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę octu winnego i ubijaj trzepaczką, wlewając około 120ml oleju, dopraw solą.

 

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA.





comments powered by Disqus