Redakcja

Ostre papryczki z twarożkiem migdałowym i truskawkami

Jesteśmy nadal w fazie truskawki. Mickey Rotten zaleca dziś, by spróbować podać ją nieco bardziej wytrawnie, choć nadal wegańsko. Z ostrymi papryczkami, z nadzieniem z twarożku migdałowego, mięta, orzeszków pinii, a same truskawki delikatnie duszone w mezcalu. Dziś chłodno, to danie rozgrzeje i podniesie temperaturę na resztę tygodnia!

– 15/06/2015 –

 

 

TWAROŻEK MIGDAŁOWY:

  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 150 g wody
  • sok z całej limonki
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego
  • 1 łyżka stołowa dojrzałego octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgen
  • szczypta soli i pieprzu

 

Migdały moczymy przez noc w dużej ilości wody, rano dokładnie płuczemy, odcedzamy i miksujemy na gładko z resztą składników.

 

 

TRUSKAWKI W MESKALU:

  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka stołowa mezcalu lub tequili reposado
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 1 jaska wanilii

 

Wanilie rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wyskrobujemy ziarenka ze środka. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

 

PAPRYCZKI:

  • 20 ostrych papryczek typu/wielkości jalapeno
  • 100 g prażonych orzeszków pini
  • szczypta płatków chilli
  • garść listków mięty

Papryczki opiekamy pod rozgrzanym grillem piekarnika do momentu pojawienia się czarnych plam. Przekładamy do torebki foliowej i szczelnie zamykamy. Czekamy aż wystygną i zaparzą się skórki. Małym nożykiem delikatnie, aby nie poszarpać papryczek zdejmujemy spaloną skórkę. Usuwamy ogonki, czyścimy z nasion i nacinamy wzdłuż tak aby otrzymać płaski arkusz. Prawie wszystkie orzeszki mieszamy z twarożkiem, zostawiając odrobinę do dekoracji. Papryczki układamy na płasko, wewnętrzną stroną do góry. Rozsmarowujemy po wierzchu twarożek i zawijamy całość w rulonik. Podobnie robimy z resztą papryczek. Układamy na talerzu, polewamy truskawkami i dekorujemy orzeszkami, miętą i chilli.

 

przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus