- 25 g posiekanej szalotki
- 50 g soku z limonki lub cytryny
- 10 g ostrej musztardy z ziarnami
- 40 g oliwy z oliwek
- 20g syropu klonowego
- 1/5 drobno posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady
- sól i pieprz do smaku
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
- 1 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 2 duże garści młodych listków sałaty
- 1 kalarepa
- 1 duży pomidor malinowy
- 4 łyżki stołowe oliwy z nie pierwszego tłoczenia
- 200 g umytej truskawki, pokrojonej w plasterki
- 6 -8 dużych, miękkich daktyli pokrojonych w ukośne plastry
- sól i pieprz do smaku
- 400 g bobu
- 100 g oliwy z nie pierwszego tłoczenia
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe posiekanego koperku
Bob gotujemy w osolonej wodzie 7-8 minut do miękkości. Schładzamy w lodowatej wodze i obieramy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku i na bardzo małym ogniu smażymy czosnek, bez zarumienienia około 10ciu minut. Zalewamy nią obrany bób i po 5-10 minutach dodajemy koperek. Marynujemy go minimum pół godziny a najlepiej przez całą noc.
Kalarepę obieramy, kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w połowie oliwy. Kładziemy na bardzo rozgrzaną, suchą patelnie i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Pieprzymy, lekko solimy i odstawiamy pod przykryciem.
Pomidora myjemy, kroimy w grubsze plastry i kładziemy na bardzo rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie. Grillujemy 20-30 sekund z każdej strony. Pieprzymy, lekko solimy i odstawiamy na bok bez przykrycia.
Prezpis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA