Redakcja

Sałatka z truskawek grillowaną kalarepą i czekoladowym winegretem

To, że truskawki uwielbiają czekoladę wie każde dziecko. Ta para wypada świetnie także i w kompozycjach ze słonymi smakami. Spróbujcie połączenia surowych truskawek z grilowanym pomidorem, kalarepą i bobem w czekoladowym dresingu letniej sałatki Mickey Rottena. Wegańsko, zdrowo, pysznie!

– 22/06/2015 –

 

czekoladowy winegret :

  • 25 g posiekanej szalotki
  • 50 g soku z limonki lub cytryny
  • 10 g ostrej musztardy z ziarnami
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20g syropu klonowego
  • 1/5 drobno posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady
  • sól i pieprz do smaku

 

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

 

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 duże garści młodych listków sałaty
  • 1 kalarepa
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 4 łyżki stołowe oliwy z nie pierwszego tłoczenia
  • 200 g umytej truskawki, pokrojonej w plasterki
  • 6 -8 dużych, miękkich daktyli pokrojonych w ukośne plastry
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g bobu
  • 100 g oliwy z nie pierwszego tłoczenia
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe posiekanego koperku

 

Bob gotujemy w osolonej wodzie 7-8 minut do miękkości. Schładzamy w lodowatej wodze i obieramy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku i na bardzo małym ogniu smażymy czosnek, bez zarumienienia około 10ciu minut. Zalewamy nią obrany bób i po 5-10 minutach dodajemy koperek. Marynujemy go minimum pół godziny a najlepiej przez całą noc.

Kalarepę obieramy, kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w połowie oliwy. Kładziemy na bardzo rozgrzaną, suchą patelnie i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Pieprzymy, lekko solimy i odstawiamy pod przykryciem.

Pomidora myjemy, kroimy w grubsze plastry i kładziemy na bardzo rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie. Grillujemy 20-30 sekund z każdej strony. Pieprzymy, lekko solimy i odstawiamy na bok bez przykrycia.

 

Prezpis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus