Monika Brzywczy

Focaccia z grzybami i kwaśną śmietaną

Witamy w sezonie grzybiarskim! Popadał deszcz, no i się zaczęło. Rosną jak szalone! Na pewno pojawią się w wielu naszych przepisach, ale na początek ten: prosty i pyszny. Jeśli nie natkniecie się na kurki, można użyć kani albo innych ulubionych. Ale kurki są takie dobre…

– 31/07/2015 –


Składniki:

  • 250 g mąki (najlepiej typu „00”)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu

3 łyżki oliwy + 2 łyżki do smażenia grzybów

  • 200 g kurek
  • 1 słoik prawdziwków lub podgrzybków w occie
  • ½ pęczka kopru
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 100g kwaśnej śmietany
  • sól

 

 

  1. Nastawiamy ciasto na focaccię. Drożdże rozcieramy z miodem, zalewamy połową wody, odstawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Łączymy następnie z mąką, 2 łyżkami oliwy, ½ łyżeczki soli i dolewamy stopniowo pozostałą wodę, aby otrzymać elastyczne ciasto. Smarujemy kulkę 1 łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Kurki oczyszczamy przy pomocy nożyka, a gdy to konieczne, płuczemy krótko pod bieżącym strumieniem wody. Oliwę rozgrzewamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku pozostawionym w łupinie. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 3-4 minuty, aby nadal pozostały jędrne.
  3. Ciasto na focaccię rozwałkowujemy na cienki placek, układamy grzyby, posypujemy solą i polewamy oliwą. Pieczemy w 250 stopniach przez 10-15 minut, aż będzie chrupiąca i zezłocona. Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy kwaśną śmietaną, posypujemy grzybkami ze słoika i świeżo siekanym koprem. Gotowe!

 

Przepis Magdalena ŚWIĘCIASZEK, zdjęcie magazyn USTA





comments powered by Disqus