JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Focaccia z grzybami i kwaśną śmietaną



Składniki:

  • 250 g mąki (najlepiej typu „00”)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu

3 łyżki oliwy + 2 łyżki do smażenia grzybów

  • 200 g kurek
  • 1 słoik prawdziwków lub podgrzybków w occie
  • ½ pęczka kopru
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 100g kwaśnej śmietany
  • sól

 
 

  1. Nastawiamy ciasto na focaccię. Drożdże rozcieramy z miodem, zalewamy połową wody, odstawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Łączymy następnie z mąką, 2 łyżkami oliwy, ½ łyżeczki soli i dolewamy stopniowo pozostałą wodę, aby otrzymać elastyczne ciasto. Smarujemy kulkę 1 łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Kurki oczyszczamy przy pomocy nożyka, a gdy to konieczne, płuczemy krótko pod bieżącym strumieniem wody. Oliwę rozgrzewamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku pozostawionym w łupinie. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 3-4 minuty, aby nadal pozostały jędrne.
  3. Ciasto na focaccię rozwałkowujemy na cienki placek, układamy grzyby, posypujemy solą i polewamy oliwą. Pieczemy w 250 stopniach przez 10-15 minut, aż będzie chrupiąca i zezłocona. Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy kwaśną śmietaną, posypujemy grzybkami ze słoika i świeżo siekanym koprem. Gotowe!

 
Przepis Magdalena ŚWIĘCIASZEK, zdjęcie magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa