JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Magdalenki z kremem porzeczkowym i karmelowym


Składniki (8 porcji):

  • 2 jaja
  • 80g cukru
  • 90g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g roztopionego masła + około 50g roztopionego do smarowania formy
  • szczypta soli
  • 600g sera mascarpone
  • 70g cukru
  • 200g czerwonych porzeczek

 

  1. Zaczynamy od ciasta na Magdalenki. Jaja ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, a gdy zaczną się bielić, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ubijamy do połączenia się składników. Kolejno dolewamy roztopione masło i miksujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita. Przykrywamy folią i odstawiamy ciasto na 30minut, aby odpoczęło.
  2. W międzyczasie przygotujemy kremy. Na patelni o grubym dnie robimy karmel z 70g cukru z 1 łyżką wody. Zdejmujemy z ognia i partiami dodajemy 300g sera mascarpone.
    Porzeczki obrywamy z łodyżek, dusimy z łyżeczką wody na średnim ogniu, aby owoce się rozpadły, lekko zgęstniały i skoncentrowały smak. Miksujemy blenderem i przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Łączymy z 300g sera mascarpone.
  3. Specjalną formę z wgłębieniami w kształcie muszelek uprzednio trzymamy przez 5 minut w nagrzanym do 220stopni piekarniku, wyciągamy z pieca, smarujemy hojnie roztopionym masłem, wylewamy ciasto (do ¾ wysokości) i pieczemy przez ok. 6-7 minut, aż staną się rumiane, lecz nie przepieczone! Podajemy z kremami.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur