Monika Brzywczy

Magdalenki z kremem porzeczkowym i karmelowym

Podobno nikt nie chce w Polsce jeść porzeczek, rolnicy narzekają na dramatycznie słabą sprzedaż tego owocu. Być może wkrótce nie będzie się w ogóle opłacało go uprawiać. Wiemy, są kwaskowate i nie łatwo obrać je z gałązki, ale doskonale smakują podane z deserem, ot takim, jak nasze dzisiejsze  magdalenki. Magdalena wie jak je podać, by stały się prawdziwą rozpUSTĄ!

– 17/07/2015 –

Składniki (8 porcji):

  • 2 jaja
  • 80g cukru
  • 90g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g roztopionego masła + około 50g roztopionego do smarowania formy
  • szczypta soli
  • 600g sera mascarpone
  • 70g cukru
  • 200g czerwonych porzeczek

 

  1. Zaczynamy od ciasta na Magdalenki. Jaja ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, a gdy zaczną się bielić, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ubijamy do połączenia się składników. Kolejno dolewamy roztopione masło i miksujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita. Przykrywamy folią i odstawiamy ciasto na 30minut, aby odpoczęło.
  2. W międzyczasie przygotujemy kremy. Na patelni o grubym dnie robimy karmel z 70g cukru z 1 łyżką wody. Zdejmujemy z ognia i partiami dodajemy 300g sera mascarpone.
    Porzeczki obrywamy z łodyżek, dusimy z łyżeczką wody na średnim ogniu, aby owoce się rozpadły, lekko zgęstniały i skoncentrowały smak. Miksujemy blenderem i przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Łączymy z 300g sera mascarpone.
  3. Specjalną formę z wgłębieniami w kształcie muszelek uprzednio trzymamy przez 5 minut w nagrzanym do 220stopni piekarniku, wyciągamy z pieca, smarujemy hojnie roztopionym masłem, wylewamy ciasto (do ¾ wysokości) i pieczemy przez ok. 6-7 minut, aż staną się rumiane, lecz nie przepieczone! Podajemy z kremami.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

 





comments powered by Disqus