Składniki (8 porcji):
- 2 jaja
- 80g cukru
- 90g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g roztopionego masła + około 50g roztopionego do smarowania formy
- szczypta soli
- 600g sera mascarpone
- 70g cukru
- 200g czerwonych porzeczek
- Zaczynamy od ciasta na Magdalenki. Jaja ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, a gdy zaczną się bielić, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ubijamy do połączenia się składników. Kolejno dolewamy roztopione masło i miksujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita. Przykrywamy folią i odstawiamy ciasto na 30minut, aby odpoczęło.
- W międzyczasie przygotujemy kremy. Na patelni o grubym dnie robimy karmel z 70g cukru z 1 łyżką wody. Zdejmujemy z ognia i partiami dodajemy 300g sera mascarpone.
Porzeczki obrywamy z łodyżek, dusimy z łyżeczką wody na średnim ogniu, aby owoce się rozpadły, lekko zgęstniały i skoncentrowały smak. Miksujemy blenderem i przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Łączymy z 300g sera mascarpone. - Specjalną formę z wgłębieniami w kształcie muszelek uprzednio trzymamy przez 5 minut w nagrzanym do 220stopni piekarniku, wyciągamy z pieca, smarujemy hojnie roztopionym masłem, wylewamy ciasto (do ¾ wysokości) i pieczemy przez ok. 6-7 minut, aż staną się rumiane, lecz nie przepieczone! Podajemy z kremami.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA