JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Panna cotta z maślanki z żelem z agrestu



 
 
Składniki:

  • 235 ml mleka
  • 375 ml maślanki
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 220 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • 700 g agrestu
  • 130 g cukru

 

  1. Z minimum 6-godzinnym wyprzedzeniem zabieramy się za przygotowanie panna cotty. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, aż napęcznieje. Śmietankę z cukrem podgrzewamy w rondlu, mieszając, aby rozpuścić cukier. Gdy zacznie się gotować, dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy trzepaczką, ale nie ubijamy, aby nie powstała na powierzchni zbędna pianka! Ściągamy masę z ognia, dodajemy mleko i maślankę. Rozlewamy do przygotowanych naczynek, do 2/3 wysokości. Po ostudzeniu wstawiamy zafoliowane do lodówki na minimum 5 godzin.
  2. W międzyczasie przygotowujemy żelek z agrestu. Owoce myjemy, odrywamy szypułki i gotujemy z cukrem pod przykryciem na średnim ogniu, przez około 20-30 minut, często mieszając. Część owoców całkowicie się rozpadnie, część pozostanie w całości*. Chodzi o to, żeby nadać temu konsystencję kisielu, który po lekkim przestudzeniu wylejemy na powierzchnię zestalonego mlecznego deseru.

 
* jeśli chcesz pozbyć się skórek – przetrzyj wszystko przez sito

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa