Wybrnął z tego w stylu więcej niż dobrym. Głównie dlatego, że oprócz niewątpliwych walorów poznawczych, „Amy” to przede wszystkim przejmujący film o istocie fatum. Winehouse, krucha dziewczyna o głosie soulowej diwy z sześćdziesiątką na karku, oprócz kosmicznego talentu została obdarzona przez los ojcem-potworem i mocnymi tendencjami autodestrukcyjnymi. Jeśli dodamy do tego zabójczą żarłoczność mediów, działających jak maszynka do mielenia mięsa skrzyżowana z walcem drogowym, otrzymujemy ładunek nieuchronności niczym w greckiej tragedii. Oglądając film Kapadii trudno się oprzeć wrażeniu, że los Amy w jakimś sensie został przesądzony już na starcie. Wrażenie bolesne tym bardziej, że nawet z kiepskich technicznie nagrań, czy urywków nagranych komórką, wyłania się obraz artystki porównywalnej z Billie Holiday. A przy tym fascynującej, charyzmatycznej osoby, która zgasła zanim rozkwitła na dobre.
„Amy”
reż. Asif Kapadia
Wielka Brytania, 2015, 128 min.
premiera polska: 7 sierpnia
Gutek Film
tekst: Dorora Chrobak, zdjęcia: Gutek Film
Zobacz też podobne artykuły
Croque-demoiselle w szesnastej dzielnicy
Wakacje przed nami, może ktoś wybiera się do Paryża? Przedstawiamy wam Holiday Cafe, definicje paryskiego szyku w gastronomii. Wypełniona pięknymi paryżanami,kusi nowatorską kuchnią francuską. Z dala od piłkarskich emocji, bo znajduje się w cichej, ale bardzo modnej 16-tej dzielnicy. O tym stylowym miejscu pisze dla UST Edward Kanarecki. Miłośnicy niszowych magazynów z pewnością znają słynny Holiday Magazine.
# croque-demoiselle, Daniel de la Falaise, Edward Kanareck, Franklin Azzi, Holiday Cafe, Holiday Magazine, Paris, ParyżSpróbuj zobaczyć
Kulisy produkcji jogurtu oraz pracy rolnika, historia japońskiego bulionu, kulinarna podróż po Tajwanie, a także o tym, kto stoi za sukcesem szampana oraz jak wygląda życie zawodowych foodies – w menu tegorocznej edycji Kuchnia+ Food Film Fest z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. 21-23 listopada odbędzie się szósta edycja festiwalu. Kuchnia+ Food Film Fest to
# Charleston, Cook It Raw, Dashi: esencja Japonii, kino Kultura, Kuchnia+ Food Film Fest, Kultura Kulinarna, Na tropach generała Tso, Społeczeństwo, stary Browar, UcztaBESTIA
Rodrigo Larios, mój eks-szwagroszczak, to prawdziwa bestia – tyleż w sensie metaforycznym, co quasi-dosłownym. Ta impulsywna, radykalna, obdarzona potężną posturą i płomiennym spojrzeniem alfa od lat mieszka w meksykańskiej selwie i tam realizuje swoje architektoniczne fantazje. Tworzone przezeń kuriozalne konstrukcje przypominają gniazda gigantycznych insektów. Jak każdy „szalony” architekt, Larios bez skrępowania operuje skalą: living room
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#