Monika Brzywczy

Perfekcyjny szef kuchni

Już dziś pierwsza kolacja Kina Kulinarnego na Transatlantyku. Przez pięć kolejnych wieczorów, pięciu szefów kuchni przygotuje kolacje inspirowane filmami. Biletów już nie ma, ale my dla naszych czytelników będziemy relacjonować przebieg tych kulinarnych uczt.

– 9/08/2015 –

 

Zaczniemy od dokumentalnego filmu „Sergio Herman, Fucking Perfect”, który opowiada o holenderskim szefie kuchni. Sergio Herman w branży gastronomicznej doszedł na sam szczyt. Jego restauracja Oud Sluis została wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin. Aby odnieść sukces w tym, co robimy, musimy być perfekcjonistami w każdym calu. Tylko czy dążenie do ideału nie przesłoni nam tego, co najważniejsze – spędzania wolnego czasu z najbliższymi i czerpania pięknych chwil z życia? Herman w pewnym momencie powiedział: „dość” i odszedł z zawodu, by móc poświęcić czas rodzinie.

Kolację inspirowaną tym filmem przygotuje Ernest Jagodziński, kucharz od wielu lat związany z Poznaniem. Obecnie executive chef  w Restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu. Laureat wielu konkursów kulinarnych, m. in. I miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Kulinarnych L’Arte De La Cuisine Martell.

 

Co znajdzie się w menu?

I

Langustynka, mango, soliród, wanilia
II
Mus z wątróbki gęsi owsianej, poziomka, burak
III
Troć fiordowa, kalarepa, zielony pieprz, soliród, imbir
IV
Jabłko, imbir
V
Podwędzana cielęcina, por, śmietana
VI
Czekolada, papryka, malina

 

Początek seansu: godz. 18.30, kino festiwalowe, Nowe Kino Pałacowe, ul. Św. Marcin 80/82

Początek kolacji 20.30, Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3





comments powered by Disqus