Jest ich czterech, w tym dwaj to bracia bliźniacy. GODny – pszenno-żytni na zakwasie żytnim, Luj pierwszy i Luj drugi – 100% żytni bracia na zakwasie. Pierwszy z dodatkiem słonecznika, żurawiny i sezamu a drugi z siemieniem lnianym, dynią i słonecznikiem. Najmłodszy i najbardziej rozpieszczony jest Czesław z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, na zakwasie żytnim.
Zakwas bez drożdży przemysłowych wyhodowali Zbroja i Maciej jeszcze kiedy mieszkali w Irlandii. Tam, też w domowym piekarniku wypiekali swoje pierwsze bochny chleba. Potem był powrót do Polski, do Poznania a dokładniej na Wildę. A jeszcze dokładniej do starego domu Fachwerkowego przy ulicy Wierzbięcice. Wcześniej w tym lokalu znajdował się cafe pub Domino, w którym można było obejrzeć mecz piłki nożnej lub przegryźć udko z kurczaka.
Na Luja w Poznaniu się narzeka. Na jego rodowód bo według gwary poznańskiej Luj jest to typ spod ciemnej gwiazdy i wyjątkowy opryszek. Dodatkowo narzeka się na cenę i (ponownie) na brak bułek, bułeczek i bagietek w jego towarzystwie. Mimo to Chleby znikają z półek bardzo szybko i już przed godziną czternastą nie ma ich wcale a mieszkańcy Wildy odnoszą się do niego z coraz większą ufnością.
W planach Macieja i Zbroi jest zagospodarowanie przestrzeni przed lokalem. Mają tam stanąć stoliki i będzie można napić się kawy, poczytać magazyny i zjeść pajdę chleba.
Piekarnia. Pracownia GODny
ul. Wierzbięcice 20 | róg Świętego Czesława | Poznań
https://www.facebook.com/PracowniaGODny?fref=ts
tekst i zdjęcia: Przemysław Nieciecki | Pion
Zobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuChleb bez kompromisów
Nie znajdziecie tu zwykłego chleba, nie ma bagietek, bułeczek, nie ma ciasteczek ani rogali. Nie kroi się tu pieczywa na życzenie klienta. Zapoznacie się za to z typami naturalnymi i bardzo smacznymi – chlebami GODnym, Czesławem, Lujem pierwszym, drugim i trzecim. Wszystko to w rzemieślniczej Pracowni GODny na poznańskiej Wildzie. Chleby są wyeksponowane na minimalistycznej półce
#Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#JE SUS: kulinarne objawienie
Na ulicy Taczaka w Poznaniu pojawiła się nowa restauracja wegańska. Łopocząca nieśmiało na wietrze flaga i ogródek ziołowo-warzywny zapraszają przechodniów, by wspiąć się po kilku schodkach i odwiedzić JE SUS. Od progu wita nas uśmiechnięty od ucha do ucha Piotr, którego wygląd poniekąd tłumaczy zagadkową nazwę tego miejsca. Ma ona nawiązywać do kuchni roślinnej z czasów
# Je sus, Poznań, Taczaka, vegan, wegańskie