Redakcja

Gotowanie na polanie

Wszyscy, którzy spędzali lato w mieście na świeżym powietrzu mieli okazję trafić na jeden z Targów Śniadaniowych, które w tym roku odbywają się nie tylko w pięciu lokalizacjach Warszawy (Żoliborz, Powiśle, Mokotów, Wola i Ursynów), ale także w Sopocie, Poznaniu i we Wrocławiu. Teraz dodatkowo będzie można jeszcze podszkolić się w gotowaniu. Rusza cykl warsztatów „Świeża inicjatywa” przygotowanych z marką Zelmer.

– 15/08/2015 –

Na Targ można przyjść na śniadanie (nawet bardzo późne śniadanie, bo czynny jest w zależności od lokalizacji do 16-17) i miło spędzić czas ze znajomymi i rodziną. Jest to dobra okazja, aby uzupełnić spiżarnię o jakościowe produkty i zrobić zakupy od lokalnych polskich producentów. Plenerowe ucztowanie, egzotyczne kuchnie i potrawy przygotowywane przez pasjonatów kuchni nie były jedynymi powodami do spędzenia swojego wolnego czasu na Targu w tym sezonie. Warsztaty kulinarne, plastyczne, kino plenerowe i inne atrakcje dla dzieci są normą. Dorosłych miłośników gotowania, podobnie jak w ubiegłym roku, Targ zaprosił na cykl bezpłatnych warsztatów kulinarnych ,,Świeża Inicjatywa”, którego partnerem i mecenasem kulinarnym jest marka Zelmer. Warsztaty do tej pory odbyły się już w Warszawie, Poznaniu i Sopocie. Podczas tych spotkań min Kuba Korczak pokazywał co można wyczarować z warzyw korzeniowych, strączkowych i kasz oraz zabrał uczestników w podróż po smakach lasu. Tomasz Strzelecki zagłębił się w morski świat i zdradził swój autorski przepis na śledzie. W ramach weekendu tematycznego Ameryka Południowa i Afryka na Targu Śniadaniowym poznawaliśmy tajniki kuchni brazylijskiej z Tiago Kalusińskim, a podczas edycji orientalnej smaki kuchni wietnamskiej z Victorią Nyungen. Podczas Singera na Targu Śniadaniowym Michał Babiński ze stołecznego Tel Awivu uczył, jak przygotować tradycyjną, żydowską Shakshukę.

 

We wrześniu powoli żegnamy się z latem i witamy jesień z całym bogactwem jej warzyw i owoców. Targ Śniadaniowy 12-13 września we wszystkich lokalizacjach zaprasza na edycję Złota Jesień. We wrześniu w Warszawie, Wrocławiu i Sopocie również dalej trwać będzie cykl ,,Świeża Inicjatywa” Zelmer i kolejne bezpłatne warsztaty kulinarne m.in z finalistką programu Top Chef Adrianą Marczewską, czy znaną aktywistką na rzecz praw kobiet, prelegentką Tedx Warsaw oraz prowadzącą warsztaty i pokazy kulinarne – Shirin Naemi.

 

Szczegółowe informację na temat kolejnych warsztatów z cyklu „Świeża Inicjatywa” sukcesywnie pojawiają się na wydarzeniu warsztatowym Facebooku oraz na fanpage’u Targu Śniadaniowego.

 

DSC_0461

 





comments powered by Disqus