Redakcja

Kino kulinarne na Trasatlantyku

Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego.

– 3/08/2015 –

 

To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas Struck. Na projekcje filmowe organizatorzy zapraszają widzów na godzinę 18.30 do Nowego Kina Pałacowego w CK Zamek. Kolacje, serwowane przez najlepszych w Polsce szefów kuchni, odbędą się natomiast w pobliskiej restauracji Concordia Taste. Bilety w cenie 180 zł będą do nabycia na www.ebilet.pl. Kino Kulinarne odbędzie się w tym roku dzięki uprzejmości oraz wsparciu sieci supermarketów „Piotr i Paweł”, restauracji Concordia Taste, Gault&Millau Polska, Winosfery, Emilio Moro Bodegas oraz José Pariente Rveda.

Tegoroczne KINO KULINARNE to 5 pokazów starannie wyselekcjonowanych filmów dokumentalnych oraz czterodaniowe kolacje z menu inspirowanym poszczególnymi tytułami. W ramach tej sekcji w kolejnych dniach widzowie obejrzą 5 filmów długometrażowych i 3 krótkometrażowe. W niedzielę, 9 sierpnia zostanie pokazany dokument „Sergio Herman, Fucking Perfect”, opowieść o perfekcji, ambicjach i poświęceniu szefa kuchni
3-gwiazdkowej restauracji, Sergio Hermana, natomiast dzień później „Finding Gaston” – o szefie kuchni Gastonie Acurio, uważanym we własnym kraju za bohatera narodowego, oraz krótkometrażowy obraz „Sonia’s Dream”. We wtorek będzie można zobaczyć „Good Things Await”, historię jednego z ostatnich duńskich rolników idealistów, w środę „Sturgeon Queens” – historię 4-pokoleniowej imigranckiej żydowskiej rodziny, prowadzącej sklep z wędzonymi łososiami i śledziami – oraz dwa krótkometrażowe filmy: „Wurst” i „Una Furtiva Lagrima”, a ostatniego dnia „Cooking Up a Tribute”, obraz opowiadający o niezwykłej kulinarnej podróży braci Roca, współwłaścicieli jednej z najlepszych restauracji na świecie. W każdej kolacji uczestniczyć będą także festiwalowi goście, specjalnie zaproszeni na tę okazję.

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotowuje w tym roku pięciu wybitnych szefów kuchni: Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z kultowej warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu.

 

Jednak pokazy filmowe i kolacje to nie wszystko co przygotowano w ramach jubileuszowej edycji Kina Kulinarnego. Podobnie jak rok wcześniej najmłodsi widzowie, wraz z Piotrem i Pawłem oraz Pyszotami, zamienią się w prawdziwych kucharzy. Specjalnie dla nich odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne, inspirowane bajką Xenii Starzyńskiej. Codziennie od 9 do 13 sierpnia na Placu Wolności w Poznaniu w przygotowywanych daniach mali kucharze będą poszukiwali nie tylko smaków, ale przede wszystkim kolorów. Warsztaty dla przedszkolaków zaplanowano w godzinach 10:00-11:30, natomiast dla uczniów młodszych klas podstawówki od 12:00 do 13:30. Ilość miejsc jest ograniczona, a zapisy są przyjmowane pod adresem mailowym: transatlantyk@pyszoty.pl.

 

 

Transatlantyk Festival_Kino Kulinarne_fot. mat. prasowe1

 

Filmy i menu KINA KULINARNEGO 2015

 

Seans o g. 18.30 w Nowym Kinie Pałacowym, ul. Św. Marcin 80/82
Kolacja w Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3

 

NIEDZIELA, 9 SIERPNIA

„SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT”
Holandia, 2015, dokumentalny, 80 minut, reż. Willemiek Kluijfhout

 

Aby odnieść wielki sukces w tym, co robimy, musimy być perfekcjonistami w każdym calu. Tylko czy dążenie do ideału nie przesłoni nam tego, co najważniejsze – spędzania wolnego czasu z najbliższymi i czerpania pięknych chwil z życia? Takie pytanie zadał sobie holenderski mistrz kuchni Sergio Herman. W branży gastronomicznej doszedł na sam szczyt. Jego restauracja Oud Sluis została wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin. A jednak Herman w pewnym momencie powiedział: „dość” i odszedł z zawodu, by móc poświęcić czas rodzinie. Tylko czy na długo …?

 

SZEF KUCHNI: Ernest Jagodziński

Menu:

Langustynka, mango, soliród, wanilia

Mus z wątróbki gęsi owsianej, poziomka, burak

Troć fiordowa, kalarepa, zielony pieprz, soliród, imbir

Jabłko, imbir

Podwędzana cielęcina, por, śmietana

Czekolada, papryka, malina

 

 
PONIEDZIAŁEK, 10 SIERPNIA

„FINDING GASTON”

Peru, 2014, dokumentalny, 80 minut, reż. Julia Patricia Perez

 

Szefów kuchni jest na świecie wielu, ale tylko jeden z nich jest nazywany we własnym kraju bohaterem narodowym. Poznajcie Gastona Acurio – który zaczynał jako zwykły kucharz, a dziś jest człowiekiem z wielką misją ­ chce dzięki kulinariom zmienić swój kraj. Dlaczego? I jak planuje to zrobić? Tego dowiecie się z porywającego dokumentu „Finding Gaston”, przedstawiającego kucharza z wielką pasją, który wie, że jest w stanie wpłynąć na losy tego świata.
SZEF KUCHNI: Adam Woźniak

Menu:

Chips z dorsza, palone masło z wędzoną szprotką, suszone kruszone kapary, płatki kwiatów szczypiorku.

Sałatka z quinoa, pure avocado, liście oca, pokruszone prażone orzechy brazylijskie w soli.

Ceviche z pstrąga zasalanego, oliwa paprykowa, żel z ziół i kolendry, cienko pokrojona dymka, zalewajka z cytryny, limonki i czerwonej pomarańczy.

Żebro wołowe gotowane confit, chipsy z fiołkowych ziemniaków, pieczony prawdziwy yam, marmolada z cebuli karmelizowanej z wywarem wołowym, demi-glace podciągnięty Cachacą, cocoa nibs, zioła.

Mus z białej czekolady z paloną śmietaną, nasiona passion fruit z pestkami beza kawowego z solą morską.

 

 
WTOREK, 11 SIERPNIA

„GOOD THINGS AWAIT”

Dania, 2014, dokumentalny, 96 minut, reż. Phie Ambo

 

Niels jest jednym z ostatnich duńskich rolników­ idealistów. Prowadzi swoje gospodarstwo w zgodzie z naturą, uwzględniając ruch planet. Produkowane przez niego towary są najwyższej jakości, a wśród odbiorców jest m.in. znana restauracja Noma. Władzom nie podoba się sposób, w jaki zarządza gospodarstwem, grożą mu wycofaniem pozwolenia na hodowlę bydła. Mężczyzna, nie mając następcy, który pomógłby mu w prowadzeniu farmy, uświadamia sobie, że dorobek jego życia się rozpada.
SZEF KUCHNI: Alex Baron

Menu:

Żyto, mleko, polędwica wołu rasy Hereford sezonowana 28 dni.

Barszcz na kwaszonych burakach i ogonach wołowych, uszka z masłem.

Stek z Czerwonego Angusa palony w słomie, sos z palonej słomy i masła, fermentowana pietruszka.

Kiełbasa z wędzonej śmietany i sezonowych owoców.
ŚRODA, 12 SIERPNIA

„THE STURGEON QUEENS”

USA, 2014, dokumentalny, 52 minuty, reż. Julie Cohen

 

Russ and Daughters to rybny sklep z Lower East Side, którego nazwa jest nieobca raczej każdemu nowojorczykowi. Czasy się zmieniają, a firma wciąż działa. Jaki jest ich przepis na długowieczność w biznesie spożywczym? O tym opowiedzą dwie blisko stuletnie seniorki, córki założycieli, oraz szereg znanych sympatyków marki: aktorka Maggie Gyllenhall, pisarz Calvin Trillin czy szef kuchni Mario Batali.
SZEF KUCHNI: Luiza Trisno

Menu:

Matias marynowany w świeżo-wypalonej kawie z espumą z limonki i wasabi podawany z kawową
wytrawną brioszką i majerankowym masłem.

Dwutygodniowe pastrami z policzków wołowych i wędzonych borowików, kończone w maśle z piklowanymi ogórkami, żelkami ze świeżych ogórków i srebrnej cebuli przykryte powietrzem ze słodkiej papryki.

Jesiotr sous vide z sosem z kawioru i biała kapusta sous vide na emulsji z kopru i masła.

Lody z prażonego kminku i czarnej porzeczki z kiszoną czerwoną kapustą na koglu moglu.

 
CZWARTEK, 13 SIERPNIA

„COOKING UP A TRIBUTE”
Niemcy, 2015, dokumentalny, 87 minut, reż. Luis Gonzalez, Andrea Gómez

Obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie. Wiedzą o tym bracia Roca, którzy zdecydowali się zawiesić działalność swojej restauracji na pięć długich tygodni i wyruszyć w podróż. W jej trakcie odwiedzają cztery kraje, by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla „oryginalnych wersji”, a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób.
SZEF KUCHNI: Adam Adamczak

Menu:

Terrina z dzikiego ptactwa z chutney z pigwy i brioszką.

Smażony dziki sandacz na musie z kalafiora z sosem z raków królewskich i galaretką z jarzyn.

Kuropatwa supreme z czerwoną kapustą, musem z pasternaku, różą i sosem rodzynkowym.

Sernik z sera zwarowego z galaretką z czarnego bzu i lodami z morwy.

Szczegółowy program TRANSATLANTYK Festival 2015 jest dostępny na stronie www.transatlantyk.org. Fanpage festiwalu na Facebooku: www.facebook.com/Transatlantyk.
 

 

 

 

 





comments powered by Disqus