Redakcja

Kompot z aronii aromatyzowany geranium

Dziś rozpUSTA nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa.  Aronia to największy magazyn polifenoli i kwasów hydroksycynamonowych – eliksir młodości i dobrego samopoczucia. Geranium za to ma działanie nie tylko bakteriobójcze, ale i przeciwwirusowe. Podobno inhalacje tym ziółkiem dobroczynnie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i działają antydepresyjnie! Jego piękny aromat komponuje się z korzennymi przyprawami i przy okazji odstrasza komary. No to pijemy, na zdrowie!

 

– 14/08/2015 –

Skladniki: (4l kompotu)

 

  • 1kg aronii (jagody oberwane z gałązek)
  • 1 kg jabłek
  • 500g malin
  • kilka gałązek geranium
  • cukier lub miód

Aronię myjemy, zalewamy 4.5l wody i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia przez 30 minut, aż owoce popękają. Obieramy jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w plastry i dorzucamy do aronii. Po kolejnych 30 minutach dodajemy maliny i cukier do smaku.Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy nie będzie już gorący, a jedynie ciepły i dodajemy listki geranium.Schładzamy w lodówce i podajemy z kostkami lodu. Proste!

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: magazyn USTA





comments powered by Disqus