Redakcja

Makaron z brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą

Już piątek, wiec czas na nasz rozpUSTny weekendowy przepis. Tym razem Magdalena Święciaszek zainspirowana toskańskimi smakami proponuje pastę w towarzystwie szynki parmeńskiej, burraty i brzoskwiń. Jest na nie teraz sezon, więc korzystajmy. Soczyste i słodkie, ociekające sokiem same w sobie są rozpustą, a w towarzystwie świeżej burraty i pasty – ach!

– 16/08/2015 –

Składniki (2 porcje):

 

  • 100g suchego makaronu (lub 200g świeżego)
  • 2 małe polskie brzoskwinie
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 kulka sera burrata
  • garść listków rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 60g oliwy
  • sól

 

  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do zrobienia makaronu. Czosnek kroimy w plasterki, chilli drobno siekamy (jego ilość dozujemy zgodnie z wytrzymałością). Rukolę myjemy, obrywamy listki z bazylii i obie zieleniny trzymamy w wodzie z lodem, aby nie zwiędły. Brzoskwinie myjemy, pozbywamy się pestki i kroimy w niewielkie kawałki, bądź cienkie plastry. Ser przekrawamy na pół.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W połowie gotowania wlewamy na patelnię oliwę i dodajemy od razu czosnek, chilli, listki oberwane z gałązek tymianku i szczyptę soli. Smażymy, uważając, by ich nie przypalić. Równolegle rozgrzewamy drugą patelnię i układamy plastry szynki, aby stały się chrupiące. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu dorzucamy na patelnię z czosnkiem, wszystko ze sobą mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody zieleninę i brzoskwinię. Doprawiamy solą.
  3. Serwujemy niezwłocznie z serem burrata i czipsami z szynki. Kluski nie lubią czekać. Smacznego!




comments powered by Disqus