JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Makaron z brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą


Składniki (2 porcje):
 

  • 100g suchego makaronu (lub 200g świeżego)
  • 2 małe polskie brzoskwinie
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 kulka sera burrata
  • garść listków rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 60g oliwy
  • sól

 

  1. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do zrobienia makaronu. Czosnek kroimy w plasterki, chilli drobno siekamy (jego ilość dozujemy zgodnie z wytrzymałością). Rukolę myjemy, obrywamy listki z bazylii i obie zieleniny trzymamy w wodzie z lodem, aby nie zwiędły. Brzoskwinie myjemy, pozbywamy się pestki i kroimy w niewielkie kawałki, bądź cienkie plastry. Ser przekrawamy na pół.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W połowie gotowania wlewamy na patelnię oliwę i dodajemy od razu czosnek, chilli, listki oberwane z gałązek tymianku i szczyptę soli. Smażymy, uważając, by ich nie przypalić. Równolegle rozgrzewamy drugą patelnię i układamy plastry szynki, aby stały się chrupiące. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu dorzucamy na patelnię z czosnkiem, wszystko ze sobą mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody zieleninę i brzoskwinię. Doprawiamy solą.
  3. Serwujemy niezwłocznie z serem burrata i czipsami z szynki. Kluski nie lubią czekać. Smacznego!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa