JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Migdałowy twarożek, kandyzowane pomidorki i truskawkowo imbirowy sos

 
twarożek:

  • 300 g blanszowanych migdałów
  • 350 g wody
  • 100 g syropu klonowego

Migdały przez noc namaczamy w dużej ilości czystej wody i dokładnie płuczemy. Miksujemy na bardzo gładką masę wraz 350g wody i syropem klonowym.
 
kandyzowane pomidorki:

  • 1 kg umytych małych pomidorków
  • 100 g brązowego cukru utartego w moździerzu lub malakserze na puder
  • nasiona z 4 kapsułek kardamonu
  • 1 anyż gwiazdkowy

Nasiona kardamonu wraz a anyżem dokładnie ucieramy w moździerzu i łączymy z cukrem. Obtaczamy w nim pomidorki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 140 stopni. Kandyzujemy 3 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
 
truskawkowo imbirowy sos:

  • 350 g umytych, oczyszczonych truskawek
  • 20 g obranego imbiru
  • duża garść umytych listków werbeny
  • 50 g cukru

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Na talerz wykładamy 2-3 łyżki stołowe twarożku, kilka ciepłych pomidorków a całość skrapiamy po bokach owocowym sosem.
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa