Monika Brzywczy

Migdałowy twarożek, kandyzowane pomidorki i truskawkowo imbirowy sos

W naszej wegańskiej mini serii, długi miesiąc sierpień Mickey Rotten kończy pomidorowym deserem. Delikatny migdałowy twarożek staje się doskonałym tłem dla pełnego korzennych aromatów długo kandyzowanego pomidora. A truskawki, imbir i werbena na zasadzie kontrastu idealnie spajają całość w jeden z ciekawszych dotychczasowo deserów. 

– 31/08/2015 –

 

twarożek:

  • 300 g blanszowanych migdałów
  • 350 g wody
  • 100 g syropu klonowego

Migdały przez noc namaczamy w dużej ilości czystej wody i dokładnie płuczemy. Miksujemy na bardzo gładką masę wraz 350g wody i syropem klonowym.

 

kandyzowane pomidorki:

  • 1 kg umytych małych pomidorków
  • 100 g brązowego cukru utartego w moździerzu lub malakserze na puder
  • nasiona z 4 kapsułek kardamonu
  • 1 anyż gwiazdkowy

Nasiona kardamonu wraz a anyżem dokładnie ucieramy w moździerzu i łączymy z cukrem. Obtaczamy w nim pomidorki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 140 stopni. Kandyzujemy 3 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

 

truskawkowo imbirowy sos:

  • 350 g umytych, oczyszczonych truskawek
  • 20 g obranego imbiru
  • duża garść umytych listków werbeny
  • 50 g cukru

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Na talerz wykładamy 2-3 łyżki stołowe twarożku, kilka ciepłych pomidorków a całość skrapiamy po bokach owocowym sosem.

 

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus