Redakcja

Pomidor jak sashimi

Mickey Rotten ciągle pozostaje pod wpływem japońskich inspiracji. Dzisiaj proponuje danie, które wymaga nieco więcej przygotowań, ale zapewniamy, że efekt końcowy naprawdę jest ich wart. Delikatnie marynowany pomidor na gorącym pure ziemniaczanym obtoczonym w ziarnach sezamu i podany ze stojącą w opozycji smakowej anyżowej konfiturze. Wegańskie sashimi? Też nie mogliśmy oprzeć się takiemu wrażeniu. Delikatność i piękno w jednym małym kąsku. Mniam!

– 25/08/2015 –

marynowany pomidor:

  • 6 pomidorów o kształcie jajka
  • 250 g wody
  • 60 g jasnego sosu sojowego
  • 30 g mirinu
  • 30 g sake
  • 30 g octu ryżowego
  • 60 g cukru
  • 5 g kombu

Skórkę pomidora delikatnie nacinamy na krzyż i zanurzamy we wrzątku na 10 sekund. Przekładamy do lodowatej wody i obieramy. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, odcinamy części nasienne i wykrawamy z każdej cząstki prostokąty 2cm x 5 cm. Resztę składników marynaty dokładnie ze sobą mieszamy tak aby cukier kompletnie się rozpuścił. Marynujemy w niej pomidora 3 dni w lodówce a następnie wyjmujemy go a samą marynatę wygotowujemy na średnim ogniu do otrzymania gęstego syropu.

 

piure pomidorowe:

  • 1 kg pomidorów
  • 600 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 4 anyże gwiazdkowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego

 

 

Pomidory obieramy ze skórek tym samym sposobem jak w wypadku marynowanych pomidorów. Kroimy w dużą kostkę i gotujemy bez przykrycia wraz z cukrem około 45 minut lub do odparowania 2/3 objętości. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu smażymy cebulę wraz z przyprawami 30-45 minut. Dodajemy ugotowane pomidory wraz z octem i dusimy pod przykryciem kolejne 20-30 minut. Dokładnie miksujemy i przecieramy przez drobne sito. Solimy do smaku.

 

piure ziemniaczane:

  • 1kg mącznych ziemniaków
  • 50g oleju sezamowego
  • 70g drobno posiekanej marynowanej japońskiej tykwy
  • 70g drobno posiekanej marynowanej japońskiej rzepy
  • sól do smaku
  • 100g ziaren białego sezamu
  • 1/4 pęczka drobnego szczypiorku

 

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy całe do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Przecieramy przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do piure. Mieszamy z piklami, olejem sezamowym, solą i kompletnie schładzamy. Formujemy w nieduże kuleczki i obtaczamy dokładnie w ziarnie sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku 10-15 minut.

Na każdy talerz wykładamy łyżkę pomidorowego piure o podłużnym kształcie. Na wierzchu umieszczamy 2-3 kuleczki ziemniaczane, każdą z jedną porcją pomidora na wierzchu. Całość smarujemy małym pędzelkiem pomidorowym syropem i bardzo lekko posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus