JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pomidor!


Gazpacho:

  • 1500 g dojrzałych pomidorów
  • 150 g oliwy z oliwek
  • sól do smaku

 
Pomidory parzymy 10 sekund we wrzątku, schładzamy w lodowatej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wydrążamy środki z pestkami, które to odciskamy na sicie tak aby otrzymać sam sok. Oczyszczone pomidory miksujemy na gładko w blenderze doprawiając do smaku solą. Sok odstawiamy na bok, wykorzystamy go później do stworzenia dresingu.
 
Krem jalapeno:

  • 3 papryczki jalapeno
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól do smaku

 
 
Rozgrzewamy patelnie i bez tłuszczu opiekamy papryczki z każdej strony do momentu powstania ciemnych plam. Czyścimy z pestek i ogonków. Miksujemy na gładko zresztą składników.
 
Opiekane cebulki:

  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe oleju do smażenia

 
Odcinamy większą część zielonych łodyg a same cebulki przekrawamy wzdłuż na pół. Mieszamy z resztą składników i marynujemy 5-10 minut. Rozgrzewamy patelnie niemal do momentu dymienia i wrzucamy zamarynowane cebulki. Grillujemy z obu stron do powstania ciemnych, niemal zwęglonych plam. Odkładamy na bok.
 
 
Dresing „pico de gallo”:

  • 70 g soku z pomidorów
  • 50 g bardzo drobno posiekanej szalotki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • łyżka stołowa posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

  • 1 ananas, obrany i pokrojony w 1cm kostkę
  • 2 łyżki stołowe oleju do smażenia
  • 1 awokado
  • sok z połowy limonki
  • sól do smaku

 
Ananasa smażymy na bardzo rozgrzanym oleju około 3-5 minut. Awokado obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki i lekko solimy. Do dużych miseczek wlewamy gazpacho oraz krem jalapeno w proporcji 3:1. Na wierzchu układamy awokado, ananasa, opiekane cebulki i delikatnie polewamy dresingiem.
 
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa