Składniki (3 porcje):
- 9 tortilli kukurydzianych
- migdałowe „ asiento” :
- 200 g oleju kokosowego
- 120 g blanszowanych migdałów
- sól do smaku
Migdały siekamy lub miksujemy w malakserze na gruby pył. Łączymy zresztą składników i na małym ogniu prażymy do uzyskania złotego koloru.
salsa:
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 6 dojrzałych pomidorów malinowych
- 6 ząbków czosnku
- posiekane małe chilli
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- duża garść listków kolendry
- sok z jednej limonki
- sól do smaku
Pomidora przekrajmy na pół, ząbki czosnku wraz z łupiną miażdżymy i układamy na rozciętej stronie pomidora. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i wstawiamy do piekarnika pod nagrzany grill na 5-10 minut do pojawienia się czarnych plamek. Zdejmujemy czosnek a samego pomidora kroimy w kostkę. Mango obieramy i 300g samego owocu kroimy w kostkę średniej wielkości. Awokado również obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę grubo siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, solimy do samku.
Każdą tortille smarujemy 1-2 łyżkami asiento i wkładamy pod nagrzany grill na 1-2 minuty. Na wierzchu wykładamy salsę i posypujemy odrobiną kolendry.
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn USTA