Redakcja

Tlayudas z mango i pomidorem

Trwają wakacje więc na lunch udamy się dzisiaj do tropikalnego Meksyku. Tlayudas, wersja otwartego taco, prosto z kolorowego stanu Oaxaca podana z salsą z mango i grillowanego pomidora. Nam się udało dostać tortille z niebieskiej kukurydzy, o dużo bardziej zarysowanym smaku – gorąco was zachęcamy do poszukiwań jej właśnie odmiany. Nasz składnik miesiąca, pomidor, często pojawia się w daniach meksykańskich, a grillowanie dodatkowo uwydatni głębie jego smaku. Buen Provecho Amigos!

– 14/08/2015 –

 

Składniki (3 porcje):

  • 9 tortilli kukurydzianych
  • migdałowe „ asiento” :
  • 200 g oleju kokosowego
  • 120 g blanszowanych migdałów
  • sól do smaku

 

 

Migdały siekamy lub miksujemy w malakserze na gruby pył. Łączymy zresztą składników i na małym ogniu prażymy do uzyskania złotego koloru.

 

salsa:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 dojrzałych pomidorów malinowych
  • 6 ząbków czosnku
  • posiekane małe chilli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • duża garść listków kolendry
  • sok z jednej limonki
  • sól do smaku

Pomidora przekrajmy na pół, ząbki czosnku wraz z łupiną miażdżymy i układamy na rozciętej stronie pomidora. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i wstawiamy do piekarnika pod nagrzany grill na 5-10 minut do pojawienia się czarnych plamek. Zdejmujemy czosnek a samego pomidora kroimy w kostkę. Mango obieramy i 300g samego owocu kroimy w kostkę średniej wielkości. Awokado również obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę grubo siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, solimy do samku.
Każdą tortille smarujemy 1-2 łyżkami asiento i wkładamy pod nagrzany grill na 1-2 minuty. Na wierzchu wykładamy salsę i posypujemy odrobiną kolendry.

 

 

Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus