JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Tlayudas z mango i pomidorem


 
Składniki (3 porcje):

  • 9 tortilli kukurydzianych
  • migdałowe „ asiento” :
  • 200 g oleju kokosowego
  • 120 g blanszowanych migdałów
  • sól do smaku

 
 
Migdały siekamy lub miksujemy w malakserze na gruby pył. Łączymy zresztą składników i na małym ogniu prażymy do uzyskania złotego koloru.
 
salsa:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 dojrzałych pomidorów malinowych
  • 6 ząbków czosnku
  • posiekane małe chilli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • duża garść listków kolendry
  • sok z jednej limonki
  • sól do smaku

Pomidora przekrajmy na pół, ząbki czosnku wraz z łupiną miażdżymy i układamy na rozciętej stronie pomidora. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i wstawiamy do piekarnika pod nagrzany grill na 5-10 minut do pojawienia się czarnych plamek. Zdejmujemy czosnek a samego pomidora kroimy w kostkę. Mango obieramy i 300g samego owocu kroimy w kostkę średniej wielkości. Awokado również obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę grubo siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, solimy do samku.
Każdą tortille smarujemy 1-2 łyżkami asiento i wkładamy pod nagrzany grill na 1-2 minuty. Na wierzchu wykładamy salsę i posypujemy odrobiną kolendry.
 
 
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa