W lipcu Polska objęła przewodnictwo w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Jest to dobry pretekst, by promować w tym rejonie nowoczesną polską kuchnię. Z tej okazji przygotowaliśmy książkę On Polish Sea Fish oraz cykl kolacji pod hasłem Eat Poland prezentujących to, co dziś w polskiej kuchni najlepsze i najciekawsze. O przygotowanie menu poprosiliśmy Witka Iwańskiego i Michała Gniłkę, kucharzy, o których talencie już nieraz pisaliśmy. Przygotowali oni menu bazujące na charakterystycznych polskich produktach: grzybach, chlebie, serach, kaszy, rybach. Zaprosiliśmy też do współpracy Radosława Berenta i Łukasza Marcinkowskiego z poznańskiej kwiaciarni Kwiaty&Miut. Będą oni odpowiadać za wystrój stołu i wiemy, że prócz bukietów, z których słyną, stworzyli też wspólnie z pracownią Spiek Ceramiczny oraz firmą Bolesławiec specjalną linię ceramiki nawiązującą do morskich klimatów. Mamy nadzieję, że w takiej wyjątkowej, stworzonej specjalnie dla każdego miasta oprawie polska współczesna kuchnia będzie się prezentować doskonale.
Projekt Eat Poland jest realizowany prze współpracy z Ministerstwem Spraw Zagranicznych.
więcej informacji www.eatpoland.net
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczPolska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#