JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Placek z kalafiora z pomidorami i sosem tatarskim


 Składniki:

  • 1 kalafior
  • 60 g parmezanu + 20g do posypania
  • ½ kulki mozzarelli
  • 2 jaja
  • kilka gałązek świeżego oregano, bazylii i natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 niewielkie pomidory
  • oliwa
  • 3 korniszony
  • 80 g marynowanych grzybków
  • 15 g kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g domowego majonezu
  • 30 g śmietany 18%
  • słodka papryka w proszku
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, nacieramy oliwą, posypujemy solą, wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy, aż zmięknie i zacznie się przypalać – około 25 minut. Studzimy i miksujemy do uzyskania konsystencji kuskusu. Łączymy ze startym parmezanem, jajkami, drobno posiekaną natką, solą i pieprzem.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy w drobną kostkę korniszony, grzybki, kapary – łączymy z majonezem, śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, słodką papryką.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Masę kalafiorową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym oliwą (najlepiej na rozgrzany marmur), podpiekamy przez kwadrans. Wyciągamy, układamy kawałki mozzarelli, posypujemy płatkami parmezanu i oregano, polewamy odrobiną oliwy. Zapiekamy przez kolejny kwadrans, aby wszystko się apetycznie zarumieniło. Po wyciągnięciu układamy plastry pomidorów, liście bazylii. Kroimy na porcje i podajemy gorące razem z sosem tatarskim.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa