Redakcja

Sernik z jeżynami na kruchym spodzie

Nasza propozycja na weekend to wycieczka do lasu. Na przykład po jeżyny. Dotlenienie mózgu i wysiłek wynikający z pokonania kilku kilometrów, połączony z wartościami odżywczymi tych czarnych, kwaskowatych owoców będących źródłem przeciwutleniaczy, antocyjanów i okazałej zawartości witaminy C zapobiegną wyrzutom sumienia po zjedzeniu 2 kawałków tego sernika… Bo na jednym się nie skończy!

– 26/09/2015 –


Syrop z karobu nie jest łatwy do dostania, lecz warto włożyć trochę wysiłku  i spróbować go znaleźć (na przykład w sklepach z greckimi produktami lub żywnością dla diabetyków). Sam w sobie nie zachwyca smakiem, lecz w połączeniu z kremową masą serową i jeżynami, smakuje wyjątkowo.

 

 

Składniki:

  • 750 g mielonego twarogu śmietankowego
  • 3 jaja
  • 250 g śmietany 30%
  • 180 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g kaszy manny
  • 1 gruba laska wanilii
  • szczypta soli
  • 250 g jeżyn
  • 25 g cukru
  • 12 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka + 2 łyżki zimnej wody
  • 2 g soli
  • 70 g syropu z karobu (ewentualnie syropu z granatów lub melasy trzcinowej)
  • 200 g cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 35 g uprażonych płatków migdałowych

 

  1. Pieczemy spód do ciasta. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy nożem lub mieszamy w mikserze do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmieszane z wodą i energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego, gładkiego ciasta. Formujemy kulkę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wyciągamy i wałkujemy na placek o grubości 5 mm. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 minut, do zezłocenia. Studzimy i kruszymy na dość drobne kawałki dłońmi/tłuczkiem/mikserem (jak kto woli), po czym łączymy z syropem i wyrabiamy szpatułką na dość jednolitą masę. Kruszymy ciasto na dno tortownicy o średnicy 27 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. 200 g jeżyn wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozrabiamy z wodą i cały czas mieszając, wlewamy do owoców, gotujemy do uzyskania żelowej konsystencji. Studzimy.
  3. Robimy sos karmelowy. Cukier ze śmietaną i masłem podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, na koniec dodajemy płatki migdałowe.
  4. Do dzieży miksera wkładamy wszystkie składniki na sernik: ser, jaja rozrobione ze śmietaną, cukier puder, mąkę, kaszę, ziarna wyskrobane z laski wanilii oraz sól. Wyrabiamy na wolnych obrotach do momentu całkowitego połączenia się składników – nie za długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Przelewamy do tortownicy. Na wierzchu łyżką nakładamy żelową masę, po czym, przy pomocy patyczka malujemy fantazyjne wzorki.
  5. Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do większej brytfanki, wlewamy do połowy wysokości gorącą wodę i pieczemy w 150 stopniach przez 60 minut. Sernik nie powinien urosnąć, ani rumienić się, po wyjęciu z piekarnika powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy minimum 7 godzin w lodówce. Podajemy ze świeżymi jeżynami i sosem karmelowym.

 

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus