Redakcja

Trzy kolory: zielony, żółty i różowy

Korzystając z końcówki sezonu na owoce jagodowe, jego początku na jarmuż i rokitnik, a pełni na polskie brzoskwinie, przygotowujemy dziś koktajle. Wszystkie pełne witamin i smaku, a co najważniejsze, bardzo łatwe w przygotowaniu… Bo kto powiedział, że rozpUSTA oznacza wielogodzinne gotowanie w kuchni?

– 4/09/2015 –

żółty:

  • 
½ mango
  • 1 brzoskwinia/nektarynka
  • 
50 g lodów waniliowych

 

zielony:

  • garść szpinaku/1 łodyga jarmużu
  • 100 g ananasa
  • 
garść owoców rokitnika/1 łyżka puree lub soku z rokitnika
  • 
1 łyżeczka miodu
  • woda

 

różowy:

  • 3 truskawki
  • garść malin
  • garść borówek
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 3-4 liście bazylii ogrodowej
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego (dosłownie!)

1. Zasada przygotowania koktajli za każdym razem taka sama. Wszystkie  składniki przed zmiksowaniem myjemy. Jeśli w zielonym stosujemy jarmuż – wycinamy z niego główny nerw, który jest twardy i łykowaty. Używając świeżego rokitnika – warto przed zdjęciem go z gałązki, zamrozić go w zamrażalniku, co także podwyższy jego walory smakowe.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na jednolitą masę. Prościej się nie da, ale w tym przypadku to ogromna zaleta. Co ważne – takie koktajle dają dużą możliwość zmian i stosowania własnych ulubionych składników.

 

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus