JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Trzy kolory: zielony, żółty i różowy


żółty:

  • 
½ mango
  • 1 brzoskwinia/nektarynka
  • 
50 g lodów waniliowych

 
zielony:

  • garść szpinaku/1 łodyga jarmużu
  • 100 g ananasa
  • 
garść owoców rokitnika/1 łyżka puree lub soku z rokitnika
  • 
1 łyżeczka miodu
  • woda

 
różowy:

  • 3 truskawki
  • garść malin
  • garść borówek
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 3-4 liście bazylii ogrodowej
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego (dosłownie!)

1. Zasada przygotowania koktajli za każdym razem taka sama. Wszystkie  składniki przed zmiksowaniem myjemy. Jeśli w zielonym stosujemy jarmuż – wycinamy z niego główny nerw, który jest twardy i łykowaty. Używając świeżego rokitnika – warto przed zdjęciem go z gałązki, zamrozić go w zamrażalniku, co także podwyższy jego walory smakowe.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na jednolitą masę. Prościej się nie da, ale w tym przypadku to ogromna zaleta. Co ważne – takie koktajle dają dużą możliwość zmian i stosowania własnych ulubionych składników.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa