Redakcja

Drożdżówka z budyniem imbirowym i śliwkami

Zrobić dobre ciasto drożdżowe to nie lada sztuka, która wymaga czasu, cierpliwości i techniki. Magdalena Święciaszek jest mistrzynią tego gatunku i dziś w swoim rozpUSTnym przepisie dzieli się swoją wiedzą. Efekty – wspaniale wyrośnięte, świeże ciasto w jesiennej odsłonie ze śliwkami, imbirowym budyniem i maślaną kruszonką są warte wysiłku.

– 22/10/2015 –


 

  • 70 ml mleka 3,2% +1 łyżka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 30 g cukru
  • 6 jaj + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki

 

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru

 

  • 250 ml mleka 3,2%
  • ¼ łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu
  • 20 g świeżego imbiru
  • kilka śliwek węgierek

 

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 45 stopni, łączymy z drożdżami. 6 jaj podbijamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z solą i rozczyn. Wyrabiamy na jednolitą masę przez 15 – 20 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  2. Na tym etapie, do wciąż wyrabiającego się ciasta, kawałek po kawałeczku, dodajemy masło. Po wszystkim wyrabiamy przez 5 minut. Foliujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny, następnie wyrabiamy ciasto 2-3 razy, aby wypuścić powietrze, ponownie foliujemy i wstawiamy do lodówki na 7 godzin. Kruszonkę przygotowujemy łącząc zimne masło z mąką i cukrem pudrem. Powinny mieć sypką konsystencję. Chowamy do lodówki.
  3. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, razem z mlekiem, mąkami, miodem podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką. Masa będzie stopniowo gęstnieć, aż będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Śliwki przecinamy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestek.
  4. Wyciągamy ciasto i formujemy placki. Nadziewamy łyżeczką budyniu i 1-2 połówkami śliwki. Zalepiamy, formujemy kształt bułeczki i układamy kolejno w tortownicy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy żółtkiem rozrobionym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
  5. Pieczemy w 200 stopniach przez pierwszych 15 minut na najniższym poziomie piekarnika. Zmniejszamy temp. do 170 stopni i dopiekamy ok. 15 minut (do suchego patyczka).

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus