JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Kokosowe lody ze słonego karmelu i orzechów ziemnych


Składniki:

  • 1 litr mleka kokosowego o dużej zawartości tłuszczu
  • 250 g syropu z agawy lub klonu
  • 300 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • kwiaty nasturcji

Syrop z agawy lub klonu podgrzewamy w rondelku do momentu uzyskania jasnego karmelu. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie gotujemy do kompletnego rozpuszczenia się karmelu. Doprawiamy solą i miksujemy na gładko w masłem orzechowym. Przelewamy do maszyny do lodów i mrozimy. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia – zamrażamy miks lodowy w płytkim naczyniu, a po zamarznięciu kroimy w kostkę i miksujemy w malakserze na gładkie lody. Podajemy z kwiatami nasturcji, polane odrobiną syropu z agawy lub klonu.

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn Usta

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa