Redakcja

Kokosowe lody ze słonego karmelu i orzechów ziemnych

Tak mi źle, tak mi źle, tak mi szaro. Każdy dzień ciągnie się jak makaron. Wtedy był wiatr i mgła porcja mżawki. Zmokłaś ty, zmokłem ja, zmokły na drzewach kawki. – śpiewa Wojciech Gąssowski, a my nucimy razem z nim. W tym tygodniu Mickey Rotten nieco na przekór pogodzie proponuje ostatni już przepis w orzechowej mini serii. Lody z fistaszków i palonego karmelu podane z kwiatami nasturcji. Comfort food w najczystszej formie – smacznego!

– 9/10/2015 –

Składniki:

  • 1 litr mleka kokosowego o dużej zawartości tłuszczu
  • 250 g syropu z agawy lub klonu
  • 300 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • kwiaty nasturcji

Syrop z agawy lub klonu podgrzewamy w rondelku do momentu uzyskania jasnego karmelu. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie gotujemy do kompletnego rozpuszczenia się karmelu. Doprawiamy solą i miksujemy na gładko w masłem orzechowym. Przelewamy do maszyny do lodów i mrozimy. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia – zamrażamy miks lodowy w płytkim naczyniu, a po zamarznięciu kroimy w kostkę i miksujemy w malakserze na gładkie lody. Podajemy z kwiatami nasturcji, polane odrobiną syropu z agawy lub klonu.

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn Usta





comments powered by Disqus