Składniki:
- 1 litr mleka kokosowego o dużej zawartości tłuszczu
- 250 g syropu z agawy lub klonu
- 300 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- kwiaty nasturcji
Syrop z agawy lub klonu podgrzewamy w rondelku do momentu uzyskania jasnego karmelu. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie gotujemy do kompletnego rozpuszczenia się karmelu. Doprawiamy solą i miksujemy na gładko w masłem orzechowym. Przelewamy do maszyny do lodów i mrozimy. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia – zamrażamy miks lodowy w płytkim naczyniu, a po zamarznięciu kroimy w kostkę i miksujemy w malakserze na gładkie lody. Podajemy z kwiatami nasturcji, polane odrobiną syropu z agawy lub klonu.
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn Usta
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link