Redakcja

Wokól wspólnego stołu

Turystyczne destynacje podyktowane gustami smakowymi to coraz powszechniejszy trendy w polskiej turystyce. Dyskurs o świadomym jedzeniu i postrzeganie kultury kulinarnej jako ważnego aspektu tożsamości każdej społeczności jest również inspiracją dla twórców odbywającej się od dziewięciu lat konferencji „Kultura i Turystyka”.

– 29/10/2015 –

Tegoroczna edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Kultura i Turystyka – wokół wspólnego stołu” odbędzie się 4-5 listopada 2015 roku w Łodzi. Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego przy współpracy z Instytutem Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego oraz Organizacją Public Relations Image Group przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki zapraszają na dwa dni wykładów i warsztatów, których tematyką będzie turystyka kulinarna.

Cykl konferencji „Kultura i Turystka” zakłada przegląd współpracy instytucji kultury z podmiotami branży turystycznej. Ma on charakter wielowymiarowy, ponieważ do dyskusji zaproszeni są przedstawiciele środowiska akademickiego i praktycy, zawodowo związani z usługami turystycznymi. W tym roku swój udział zapowiedzieli między innymi członkowie Konsorcjum Polskich Szlaków Kulinarnych oraz członkowie Rady Polskiej Organizacji Turystycznej, przedstawiciele Slow Food Polska, kulturoznawcy, dziennikarze i przedsiębiorcy z branży turystycznej.

W czerwcu skończył się nabór prelegentów i został opublikowany program Konferencji. Znajdują się w nim zagadnienia związane z eksploracją i pielęgnowaniem szlaków wytyczanych przez zwyczaje i tradycje kulinarne, poznawaniem kultury z perspektywy diety żyjących w danym miejscu ludzi, case study polskich biur podróży w zakresie usług kulinarnych, marketing podróży kulinarnych. Do 1 listopada trwa rejestracja uczestników konferencji, której można dokonać pod adresem: www.konferencja2015.rotwl.pl/rejestracja

„Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu”

4-5 listopada 2015

Łódź, ul. Traugutta 18

http://www.konferencja2015.rotwl.pl/

Tekst: Agnieszka Szydziak





comments powered by Disqus