Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji. W tym roku konkurs było o tyle wyjątkowy, że w jury honorowym zasiadło trzech wybitnych i cenionych kucharzy – Michel Roth, François Adamski (zwycięzcy Bocuse d`Or w 1991 r. i 2001 r.) oraz Michel Constant-Labarre (przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland). Wśród sędziów znalazły się również inne znane postaci ze świata gastronomii: Kurt Scheller, Joseph Seeletso, Paweł Oszczyk, Grzegorz Parczewski, Elisabeth Parczewska, Mitlos Karoubas z Grecji, Frank Meyer i Antoine Weyland z Francji, Patric Jaros z Niemiec oraz Dimitri Demjanow z Estonii. Ich zadaniem było ocenienie dań przygotowanych przez osiem zespołów, w skład których wchodziło dwóch kucharzy: szef oraz jego asystent. Do konkursu przystąpili młodzi i zdolni szefowie kuchni polskiej, którzy w dniu eliminacji krajowych mieli nie mniej niż 21 lata.
Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or stanęli przed zadaniem przygotowania dwóch potraw: rybnej z solą lemon, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi składnikami oraz mięsnej
z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami. Łączny czas na przyrządzenie obu dań wynosił pięć godzin. Nie wszystkim kucharzom udało się jednak wydać talerze z jedzeniem na czas. Spóźnienia były surowo ocenianie przez jurorów technicznych, którzy za każdą minutę opóźnienia odejmowali stopnie z puli 170 punktów. Znaczącym elementem punktacji był jednak smak potraw, za który uczestnicy mogli zdobyć aż 90 punktów. Kucharze mieli za zadanie przygotować dania pozostające w zgodzie z najnowszymi światowymi trendami zdrowego odżywiania, a jednocześnie nawiązujące do regionalnej kuchni polskiej. Największym zaskoczeniem, nawet dla samych jurorów, było wykorzystanie przez jednego z uczestników liści dębu. Szefowie kuchni zdecydowali się także na zastosowanie produktów pochodzących z własnych hodowli,
m.in. pomidorów oraz miodu.
Atmosfera w kuchni wzrastała wraz upływem czasu, jak i przybywaniem kolejnych widzów.
Na publiczności znaleźli się przede wszystkim bliscy samych uczestników, ale też i osoby zawodowo związane z gastronomią. Zmagania kucharzy były na bieżąco wyświetlane na telebimach, jak
i komentowane przez dwóch prowadzących: Grzegorza Łapanowskiego oraz Roberta Bochenko.
Od samego rana pomiędzy stanowiskami pracy poszczególnych zespołów krążyli również jurorzy techniczni. Ostateczny werdykt zapadł jednak po oficjalnej degustacji wszystkich dań.
Była bardzo duża różnica pomiędzy zwycięzcami a resztą uczestników. Jako jurorzy, w pierwszej kolejności patrzymy na technikę. Patrząc na serwowane danie, wiemy ile jest w nim techniki. Smak potrawy daje jednak najwięcej punktów. Wygrane talerze to naprawdę poziom Bocuse d`Or – podsumowuje Michel Constant-Labarre, przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland
Zawody Bocuse d`Or były niezwykle emocjonujące zarówno dla profesjonalnych kucharzy, jak
i pasjonatów gotowania, którzy znaleźli się na publiczności. Jednakże zwyciężyć mógł tylko jeden zespół, a decyzja leżała w rękach międzynarodowego jury. I choć na podium znalazły się trzy zespołu, to tylko jeden z nich zakwalifikował się do kolejnego etapu i będzie mógł zmierzyć się z reprezentantami innych krajów. Trzecie miejsce zostało przyznane zespołowi: Rafała Grzegorzek i Artura Sajdaka, drugie przypadło zespołowi: Macieja Majewskiego i Damiana Bosaka. Natomiast zwycięzcą Bocuse d`Or Poland 2015 został Dawid Szkudlarek wraz ze swoim asystentem Maciejem Pisarkiem, na co dzień pracujący w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie.
Emocje są niesamowite w momencie, kiedy spełniają się marzenia. O konkursie dowiedziałem się dawno temu i bacznie go obserwowałem. Miałem taki promień nadziei, że kiedyś uda mi się wystartować choćby w takich polskich eliminacjach. Chociaż spróbować. Cieszę się, że mogłem startować z takimi osobowościami kulinarnymi w Polsce. Mam nadzieję, że jury wyłoniło tego kandydata, który będzie mógł sprostać wymaganiom w dalszych eliminacjach. Mogę obiecać, że dam z siebie wszystko – mówi Dawid Szkudlarek, zwycięzca Bocuse d`Or Poland 2015.
Dawid Szkudlarek będzie reprezentował nasz kraj w finałach europejskich organizowanych 10 i 11 maja przyszłego roku w Budapeszcie. Podczas kolejnych zmagań polski zwycięzca zyska szansę na udział w finale konkursu, który tradycyjnie odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku.
Organizatorem tegorocznej edycji konkursu w Polsce była firma Cenit Polska oraz Akademia Bocuse d`Or Poland. W ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni francuskiej. Do wzięcia udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy pragnący poznać zawodowe techniki kulinarne.
***
Bocuse d’Or to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs dla szefów kuchni z całego świata.
Został stworzony przez mistrza kuchni francuskiej – Paula Bocuse, w 1987 roku. Od tamtej pory konkurs organizowany jest co 2 lata. Biorą w nim udział przedstawiciele kilkudziesięciu krajów, a każda uczestnicząca
w nim reprezentacja składa się z kucharza oraz commis (asystenta). Światowy finał Bocuse d’Or poprzedzają eliminacje krajowe i kontynentalne, podczas których wyłaniane są krajowe reprezentacje.
Wśród dotychczasowych laureatów znajdują się tak znamienici szefowie kuchni jak Michel Roth, czy François Adamski. Więcej informacji na temat konkursu można przeczytać na stronie: www.bocusedorpoland.pl bądź
na fanpage`u na Facebooku: https://www.facebook.com/BocusedorOfficial/.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPolskie korki
24 czerwca w poznańskim Spocie spotka się aż 30 polskich producentow wina z Wielkopolski. Jesteście zdziwieni, że aż tyle winnic mamy w tym jednym regionie kraju? My też, a że polskim winom i ich twórcom gorąco kibicujemy, tego dnia nie zabraknie nas w Poznaniu, gdzie będziemy degustować, dyskutować i poznawać z polskimi winnicami. USTA z
#Znamy zwycięzcę!
Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni zwyciężył w półfinale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2017 w Europie Środkowo-Wschodniej. Dzięki wygranej Marcin Popielarz weźmie udział w finale konkursu, który odbędzie się w maju przyszłego roku w Mediolanie. Dziesięciu uczestników regionalnego półfinału S.Pellegrino Young Chef miało za zadanie, aby w ciągu pięciu godzin przygotować 10 porcji swojego
#