Redakcja

Domowy makaron z pulpecikami z leszcza

Leszcz to mało popularna ryba. Same ości. Słony smak, trochę jak ostrygi. Prawie karp – wszak pochodzą z tej samej rodziny. Filet z patelni będzie marny, ale nie skreślajcie go, bo na pulpeciki nada się, jak mało która ryba! A warto ją jeść, bo nie jest przełowiona, na dodatek z akwenów słodkowodnych. A ryb łowionych w tych rejonach spożywamy zdecydowanie mniej, niż morskich. Dajcie mu szansę, tak jak dała mu ją Magdalena Święciaszek, łącząc z domowym makaronem i delikatnym sosem, z dużą ilością natki pietruszki.

– 27/11/2015 –

Domowy makaron z pulpecikami z leszcza

Makaron:

  • 250 g mąki
  • 6 żółtek
  • 1 jajo

 

Pulpeciki:

  • 400 g filetu z leszcza (lub innej białej ryby)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka koperku
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Sos:

  • 300 ml bulionu rybnego/drobiowego
  • 150 g marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 60 g masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

  1. Z kilkugodzinnym wyprzedzeniem przygotowujemy makaron. Mąkę przesiewamy i zagniatamy z żółtkami i jajem, najlepiej przy pomocy dobrego miksera. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, około 30 minut. Ciasto powinno być dość twarde. Foliujemy szczelnie i chowamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stało się elastyczne. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy niezbyt szerokie paski, możliwie z jak najdłuższego kawałka ciasta.
  2. Mięso leszcza oczyszczamy z grubych ości, resztę (razem ze skórą) mielimy, doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha laskowego. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  3. Aby przygotować sos, marchewki i łodygi z natki pietruszki siekamy w drobną kosteczkę. Bulion na patelni doprowadzamy do delikatnego wrzenia i parzymy w nim rybne pulpeciki przez 2 – 3 minuty od momentu ponownego zagotowania. Wyciągamy pulpety łyżką cedzakową, a do płynu wrzucamy warzywa i gotujemy, aby ilość bulionu zmniejszyła się o około połowę. Ściągamy z gazu, dodajmy zimne masło pokrojone w kosteczkę i energicznie mieszamy. Doprawiamy i dorzucamy rybne kuleczki.
  4. W oddzielnym garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Gotujemy go 2 – 3 minuty. Odcedzamy i na patelni łączymy z sosem, podgrzewając jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając delikatnie, do 2 minut.
  5. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki i jemy!

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

 





comments powered by Disqus