JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Czekoladowy keks z kandyzowaną pomarańczą




CIASTO:

  • 370 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g cukru pudru
  • 4 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 60 ml mleka 3,6%
  • skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 120 ml naparu z czarnej herbaty
  • 30 ml spirytusu lub ciemnego rumu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 110 g rodzynek
  • 80 g uprażonych orzechów laskowych
  • 80 g uprażonych migdałów

 
KANDYZOWANE POMARAŃCZE:

  • 1 pomarańcza
  • 50 g cukru
  • 150 ml wody
  • 3 goździki
  1. Do gorącego naparu z czarnej herbaty dodajemy alkohol, a zaraz potem nieco posiekane migdały, orzechy laskowe i resztę bakalii. Zostawiamy do nasączenia na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  2. Przygotowujemy kandyzowaną pomarańczę. Owoc dokładnie szorujemy i parzymy skórkę. Kroimy w plastry. W rondlu zagotowujemy wodę z cukrem i goździkami, dodajemy plasterki pomarańczy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę, aż albedo, czyli biała otoczka wokół owocu stanie się szkliste. Studzimy i przetrzymujemy zanurzone w syropie.
  3. Ucieramy mikserem na biało masło z cukrem, około 7 minut, dodajemy jajko, jedno po drugim. Masa może wyglądać na zważoną, ale wszystko z nią okej. Dolewamy mleko, następnie otartą z pomarańczy skórkę, szczyptę soli, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec wsypujemy namoczone bakalie i mieszamy tylko do równomiernego rozprowadzenia ich w cieście.
  4. Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy ciasto, przecinamy mokrym nożem wzdłuż przez środek. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Najlepiej smakuje, kiedy zawinięty szczelnie w ściereczkę poleży w chłodnym miejscu przez 5 dni.
  5. Ciasto przed podaniem okładamy kandyzowaną pomarańczą. Możemy też dodatkowo zrobić polewę lukrową.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa