Redakcja

Dolnośląska słodycz

214 lat temu na Śląsku powstała pierwsza rafineria cukru buraczanego. Teraz Polska ma pierwsze miejsce pod względem tempa tycia w Europie. Dlatego wrocławski Slow Food  postanowił przyjrzeć się cukrowi. 12 listopada odbędzie się seminarium na temat słodyczy.

– 3/11/2015 –

Tym spotkaniem Slow Food Wrocław rozpoczyna jesienno-zimowy kurs seminariów. Przedstawi pokrótce filozofię Slow Food oraz przedstawi nowe convivium. Przedmiotem pierwszego spotkania będą cukry: lokalne i obce słodycze, słodkości, słodziki. Będzie można zapoznać się z różnymi sposobami osładzania życia i pokarmów. W ramach mikro-degustacji poznać ponad 20 różnych słodyczy.
Ale dla równowagi będzie też można poznać smaki soków tłoczonych bez dodatku cukru. Bohaterką seminarium słodyczowego będzie nasza SFojaczka, członkini Slow Food, Anna Szlączka, sadowniczka prowadząca z mężem sad w podwrocławskiej Lutyni. Na miejscu będzie można kupić pyszne i naturalne soki Szlączków. Na seminarium będą też do spróbowania inne atrakcje, tj. przetwory, wypieki, napoje i środki słodzące.
Po seminarium każdy uczestnik otrzyma na pamiątkę 3 tablice informacyjne o wybranych cukrach obcych i lokalnych do powieszenia na ścianie lub schowania w biurku. Będą one dotyczyć: indeksów glikemicznych, średnich cen i miejsca pochodzenia surowca niezbędnego do wytworzenia tego produktu lub gotowego produktu pochodzącego z odległych krajów.
MIEJSCE: Studio Artecubo Iwona Toka ul. Stawowa 1, Wrocław
INFORMACJE nt. seminarium: Slow Food we Wrocławiu: 660.968.363|
DATA: 12 listopada godz. 18.30-20.00
KOSZT udziału: 20 zł /os.
CZAS trwania: 1,5 h
UWAGA: obowiązuje rejestracja mejlowa i przedpłaty do 9 XI: slowfooddolnyslask@gmail.com
LICZBA miejsc ograniczona – o rezerwacji miejsca decyduje kolejność bezzwrotnych przedpłat.
https://www.facebook.com/events/1226298180730266/





comments powered by Disqus