Składniki:
(na 8 porcji)
pannacotta:
- 1 l mleka kokosowego
- 1 łyżka stołowa matchy
- 150 g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka agaru
Odlewamy szklankę mleka i mieszamy dokładnie z agarem. Resztę mleka kokosowego doprowadzamy do wrzenia wraz z ksylitolem lub cukrem cukrem. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy matchę i dokładnie mieszamy. Przecedzamy, łączymy z resztą mleka i gotujemy mieszając minutę od momentu ponownego wrzenia. Przelewamy do niedużych foremek i studzimy w lodówce minimum 2 -3 godziny.
geranium w czekoladzie:
- tabliczka wysokiej jakości gorzkiej czekolady
- duża garść listków geranium, drobno posiekanych
- szczypta wędzonej soli
Metalową miskę z pokruszoną czekoladą wkładamy w garnek z wrzącą wodą tak aby nasza miska nie dotykała lustra wody. Na parze topimy czekoladę. Wylewamy cienką warstwą na matę sylikonową lub na papier do pieczenia. Posypujemy po wierzchu posiekanym geranium i wędzoną solą. Schładzamy w lodówce. Po zastygnięciu łamiemy w nieduże tafle.
Podajemy razem z zastygłą pannacottą.
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn Usta