Redakcja

Pannacotta z matchą i geranium w czekoladzie

Ostatnie już danie w azjatyckim menu Mickey Rottena może oznaczać już tylko jedno – czas na deser. Zatopione w gorzkiej czekoladzie listki geranium tworzą świetną opozycję dla delikatnego smaku matchy pod postacią kremowej pannacotty na mleku kokosowym.

– 9/11/2015 –

Składniki:

(na 8 porcji)

pannacotta:

  • 1 l mleka kokosowego
  • 1 łyżka stołowa matchy
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka agaru

Odlewamy szklankę mleka i mieszamy dokładnie z agarem. Resztę mleka kokosowego doprowadzamy do wrzenia wraz z ksylitolem lub cukrem cukrem. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy matchę i dokładnie mieszamy. Przecedzamy, łączymy z resztą mleka i gotujemy mieszając  minutę od momentu ponownego wrzenia. Przelewamy do niedużych foremek i studzimy w lodówce minimum 2 -3 godziny.

geranium w czekoladzie:

  • tabliczka wysokiej jakości gorzkiej czekolady
  • duża garść listków geranium, drobno posiekanych
  • szczypta wędzonej soli

Metalową miskę z pokruszoną czekoladą wkładamy w garnek z wrzącą wodą tak aby nasza miska nie dotykała lustra wody. Na parze topimy czekoladę. Wylewamy cienką warstwą na matę sylikonową lub na papier do pieczenia. Posypujemy po wierzchu posiekanym geranium i wędzoną solą. Schładzamy w lodówce. Po zastygnięciu łamiemy w nieduże tafle.

Podajemy razem z zastygłą pannacottą.

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn Usta





comments powered by Disqus